De digitale meter moet en zal het rendement van zonnepanelen behouden. Daarin is Vlaams minister van Energie Bart Tommelein formeel. In het ontwerpdecreet is beslist dat er voor de bestaande installaties (in dienst genomen tot eind 2020) een overgangsregeling komt waarbij je de terugdraaiende teller behoudt gedurende 15 jaar vanaf de indienstname. Bart Tommelein: “We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niet terug afbreken.”
Vanaf 2019 start de uitrol van de digitale meter. Van bij het begin heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein daarbij een compensatieregeling voorzien voor de terugdraaiende teller. In het ontwerpdecreet is dat principe duidelijk opgenomen: de digitale meter blijft voor de bestaande installaties (in dienst genomen tot eind 2020) 15 jaar vanaf de indienstname van de zonnepanelen virtueel terugdraaien.
Hoe de compensatieregeling wordt berekend op het niveau van de distributienettarieven, is echter een bevoegdheid van de VREG. Het is dus aan de regulator om te beslissen op welke manier het rendement van de zonnepanelen behouden blijft. Dat kan op twee manieren. De digitale meter zou álles virtueel terug kunnen draaien, ook het nettarief, dan blijft de situatie zoals vandaag. Of de VREG zou kunnen beslissen om enkel nettarieven aan te rekenen op wat mensen van het net gebruiken, de reële afname dus. Dan zal de teller niet terugdraaien op het deeltje van het distributienettarief, maar dan verdwijnt wel het prosumententarief. Ook dan blijft het rendement dus zoals vandaag.
Bart Tommelein: “We zijn hierover in overleg met de VREG. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Eén ding is zeker: zonnepanelen moeten en zullen hun rendement behouden met de digitale meter.”
Pas digitale meter voor zonnepanelen als er duidelijkheid is
Voor nieuwe installaties vanaf 2021 werkt de Vlaamse regering aan een alternatief compensatiesysteem. De teller zal niet langer terugdraaien maar mensen zullen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten. Wie al zonnepanelen had, zal – als hij/zij dat zelf wil – kunnen overstappen van de terugdraaiende teller naar dit nieuwe systeem. Hernieuwbare energie moet immers zoveel mogelijk lokaal verbruikt worden op het moment dat de zon schijnt en de wind waait. De terugdraaiende teller is daarvoor geen stimulans. Opslagcapaciteit én een precieze berekening op je verbruik dankzij een digitale meter zijn dat wel.
“We hebben de digitale meter nodig voor de energietransitie, uitstel zou daarom geen goede zaak zijn. Maar er zullen pas digitale meters komen voor zonnepanelen als er duidelijkheid is”, aldus Bart Tommelein. “We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niet terug afbreken.”