Stad Oostende, Toerisme Oostende en Economisch Huis werkten de voorbije weken hard verder aan het plan ‘Zomer 2020’: een dynamisch en flexibel plan met maatregelen die aangepast worden aan de verwachte en reële drukte in de stad. Door volop in te zetten op spreiding, blijft iedereen deze zomer meer dan welkom in de Stad aan Zee. Zo zullen alle stranden vrij toegankelijk zijn en zal je enkel op absolute piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Ook het circulatieplan in de winkelstraten wordt aangepast naargelang de drukte. In de Kapellestraat zal er standaard tweerichtingsverkeer zijn.
De boodschap van de Nationale Veiligheidsraad deze week was duidelijk: we kunnen de draad van het leven vóór corona stilaan opnieuw oppikken. Voor Oostende betekent dit dat inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers straks opnieuw volop kunnen genieten van het strand, de zee en de stad. Net als de handelaars, staan vanaf maandag ook de Oostendse horeca-uitbaters klaar om iedereen met open armen opnieuw te ontvangen, met respect voor de voorzorgsmaatregelen.
Scenario’s van groen tot rood
De voorbije weken werd het plan ‘Zomer 2020’ verder uitgewerkt en aangepast aan de recente versoepelingen. De bedoeling blijft om iedereen een aangename en veilige zomer in Oostende te bezorgen. Er werd externe expertise aan boord gehaald en ook de ervaring van de heropening van de winkelstraten werd meegenomen. Dat alles leidde tot een dynamisch en flexibel plan, waarbij maatregelen aangepast kunnen worden naargelang de drukte in de stad of de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad.
Om dat voor iedereen duidelijk te maken, zal Oostende werken met vier druktescenario’s die elk een eigen kleurcode zullen krijgen: groen, geel, oranje en rood. Door inwoners en bezoekers zowel online als ter plaatse goed te informeren, kan de drukte zoveel mogelijk gespreid worden over de verschillende stranden, de zeedijk, het stadscentrum, de rand…
Grootste deel strand vrij toegankelijk
Binnen dit flexibel plan zal het strand het grootste deel van de zomer vrij toegankelijk zijn, zonder aan te melden. Afstand houden blijft belangrijk, daarvoor is een strandzeil aanbevolen, maar niet verplicht. Mensen kunnen hun plekje ook op een andere manier afbakenen.
Vooraf aanmelden voor het strand zal enkel nodig zijn op de allerdrukste dagen van de zomer en dit alleen op de drie drukste stranden van Oostende: het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden, op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. Op dit moment verwachten we maximaal een tiental van die piekdagen, voornamelijk in de weekends tussen 15 juli en 15 augustus.
Breed recreatief en cultureel aanbod
Aanmelden voor die drie stranden op topdagen is en blijft volledig gratis, zowel voor Oostendenaars, tweedeverblijvers, hotelgasten of dagjestoeristen. Aanmelden zal online kunnen, via www.visitoostende.be. Na aanmelding krijgen mensen een e-ticket dat gescand wordt aan de ingang van de drie stranden. Mensen kunnen het e-ticket meenemen op de smartphone, zelf afdrukken of komen ophalen aan de balie van Toerisme Oostende (open 7 op 7).
Dit systeem zorgt ervoor dat ook op de drukste dagen iedereen van het strand kan genieten, met voldoende afstand. Oostende zet deze zomer ook in op een breed recreatief en cultureel aanbod, zodat bezoekers en inwoners ook los van het strand kunnen genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Hiervoor wordt samengewerkt met lokale partners zoals Theater aan Zee, de Grote Post, MuZee, Filmfestival Oostende, het Ensorhuis ,…
‘Zomerteam’ maakt iedereen wegwijs
Strandgangers die op die piekdagen niet op voorhand hebben aangemeld, zullen uiteraard wel nog terecht kunnen op de vele andere stranden in Oostende. Stewards van het ‘zomerteam’, die de hele zomer lang over de ganse stad actief zijn, zullen mensen wegwijs maken en zo bijdragen aan de spreiding.
Het ‘zomerteam’, waarvoor Stad Oostende vanaf volgende week nog extra jobstudenten zoekt, wordt ingezet op het strand, op de zeedijk, in de winkelstraten en aan het station en de (rand)parkings. De stewards vormen het eerste aanspreekpunt en helpen iedereen om een aangename dag in Oostende te beleven.
Slimme en dynamische mobiliteit
Omdat het strand, de zeedijk en het stadscentrum eigenlijk ‘communicerende vaten’ vormen qua drukte, gaat er in het plan veel aandacht naar ‘crowd control’ en slimme mobiliteit. Het mobiliteitsplan is in de eerste plaats gericht op de spreiding van de bezoekers, al bij aankomst in de stad. Stad Oostende zal de invalswegen en het openbaar vervoer constant monitoren, net als de voetgangersstroom op de dijk en in het stadscentrum.
Alle beschikbare data (mobiliteit, stranden, winkelstraten,…) zullen deze zomer live geanalyseerd worden en uitgewisseld met Toerisme Vlaanderen en Westtoer om een algemeen druktebeeld te krijgen over de hele kust. De stad doet beroep de expertise van een aantal partners. Voor het mobiliteitsluik en de crowd control zijn dat Scelta Mobility en TO B-Seen, die ervaring hebben met de Ronde van Vlaanderen, de Warmste Week en de festivals Rock Werchter en Tomorrowland. Voor de strandaanmeldingen en het actieplan rond veilig winkelen wordt samengewerkt met Stay Alert en met The Media House.
Nieuwe fase in circulatieplan winkelstraten
In nauw overleg met de handelaars en na een nieuwe evaluatie, wordt het circulatieplan in de winkelstraten aangepast. De Kapellestraat zal vanaf maandag 8 juni in twee richtingen toegankelijk zijn, waarbij rechts aanhouden de nieuwe regel is. De afstandsregels (1,5 meter) blijven van kracht. Stewards zullen mensen nog steeds begeleiden waar nodig en tijdens het Vaderdagweekend is er straatanimatie voorzien.
Ook het veiligheidsplan in de winkelwandelstraten is een dynamisch plan. Op drukke momenten kan opnieuw éénrichtingsverkeer ingeroepen worden om de veiligheid te garanderen. Fietsen in de drukste winkelstraten blijft (ook vanaf 8 juni) niet toegelaten, om de social distancing te verzekeren.