In Oostende komt er op de terreinen van Biostoom een innovatief aquacultuurproject waar men aan land vis en zogenaamde zilte groenten gaat kweken. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) aan minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V). Zilte groenten zoals zeekraal, zeevenkel en zeekool groeien op stukken grond die met zout zeewater overspoeld worden. De industriële reststroom van Biostoom wordt bovendien gebruikt om de kweekkosten te verlagen. Tommelein: “Onze kust en stad wordt op deze manier de Silicon Valley van de aquacultuur.”
Zeekraal kent u misschien al wel. Maar heeft u al ijskruid, lamsoor, strandbiet, zeevenkel, zeekool en zilte aardappels geserveerd bij een stukje vis of vlees, of schaaldier? Dat zal in de toekomst misschien wel eens kunnen en dat van eigen bodem. Want in Oostende komt er op de terreinen van groenestroomcentrale Biostoom, aan het kanaal van Gent-Brugge-Oostende een zilte groentenkwekerij.
In het kader van het SiteSea-project, gaat men daar een innovatief aquacultuurproject opzetten waarbij men inzet op geïntegreerde kweek van vis en zilte groenten. Het SiteSea-consortium onderzoekt nieuwe vormen van aquacultuur op het vasteland en kijkt hoe die meer rendabel kunnen. Uit de voorlopige resultaten blijkt het alvast technisch haalbaar te zijn om in te zetten op de geïntegreerde kweek van vis en zilte groenten. Ook de inzet van restwarmte van Biostoom hiervoor, bleek bijzonder positief te verlopen.
Dat blijkt uit een vraag die Vlaams Volksvertegenwoordiger en Oostends Burgemeester Bart Tommelein aan minister van Visserij Hilde Crevits stelde.
Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld): “Het is positief dat dergelijke innovatieve projecten volop ontwikkeld worden. De komende jaren is het namelijk belangrijk dat de bestaande expertise rond aquacultuur effectief omgezet wordt in de praktijk. Het is nu eenmaal de sector bij uitstek die kan inspelen op de stijgende vraag naar duurzaam geproduceerde producten van eigen bodem.’
Komende maanden zal het project alvast demonstratieproject worden verdergezet en zal een prototype ontwikkeld worden op de terreinen van Biostoom in Stad Oostende. Ook het Vlaams Aquacultuurplatform zal een belangrijke rol spelen in de verdere verspreiding van de resultaten die eind mei definitief bekend zullen zijn.