Warmtenet Oostende is vandaag officieel ingehuldigd in aanwezigheid van burgemeester Tommelein! Het warmtenet is een project van de burgercoöperatie BeauVent. Het zorgt voor lokale waardecreatie door restwarmte lokaal aan te kopen in plaats van fossiele brandstoffen uit verre landen. De eerste fase van warmtenet Oostende zorgt voor een vermeden aankoop van 15.000 MWh fossiele brandstoffen per jaar. De CO-uitstoot in Oostende daalt met 4000 ton per jaar. Daar vaart elke Oostendenaar wel bij!
De vuilniszak van de Oostendenaar levert warmte voor gebouwenverwarming. Het warmtenet verwarmt namelijk gebouwen in Oostende met restwarmte uit de afvalenergiecentrale van IVOO. De eerste fase van de werken is afgerond. Aannemer Visser & Smit Hanab uit Gentbrugge plaatste de geïsoleerde stalen buizen over een sleuflengte van 4 kilometer op het bedrijventerrein Plassendale tot in de Konterdamkaai. Bij de eerste warmteafnemers vinden we onder meer Daikin, Vesuvius en het AZ Damiaan, maar ook kmo’s zoals Van Huele, Debruycker-Kemp of Fermette. De aanpassingen aan de afvalenergiecentrale gebeurden door aannemer Callens uit Waregem.
Gedelegeerd bestuurder Niko Deprez: “Door als burgercoöperatie te investeren in duurzame warmte-infrastructuur, tonen we dat burgers de energietransitie inzake warmte ook willen aanpakken. BeauVent investeert in zon en wind en we hebben al ervaring met duurzame warmte in onze warmtekrachtkoppelingen. Het verduurzamen van onze warmtevoorziening verdwijnt vaak naar de achtergrond in de discussie. Warmtenet Oostende hertekent de warmtevoorziening van dé Stad aan zee!”
De burgercoöperatie BeauVent startte met de ontwikkeling van dit project half 2015. Een jaar later werd de vergunning afgeleverd door de Stad Oostende. In oktober 2017 startten de werken. Gedelegeerd bestuurder Niko Deprez: “Een dergelijk ondergronds net installeren levert hinder op. We hebben overlegd met omwonenden en bedrijven. Tijdens de werken stuurden we omleidingen bij na opmerkingen van bijvoorbeeld fietsers of bedrijven. In de Konterdamkaai werkten we samen met Elia om 2 werven tegelijk uit te voeren om de hinder beperkt te houden. We danken alle omwonenden voor hun geduld.”
Burgemeester Bart Tommelein mocht plechtig de kraan opendraaien die zijn stad van duurzame warmte zal voorzien. In de komende jaren wordt het warmtenet uitgebreid naar nieuwe en bestaande gebouwen in het stadscentrum, ook naar het Stadhuis. Zo halen we Oostende op termijn van het aardgas af.