Met een tweedaags academisch congres over esports zetten de VUB en Toerisme Oostende eind oktober “Ostend Esports” in, een nieuw concept rond competitief gamen waarvoor de toeristische dienst van de stad samenwerkt met de Vrije Universiteit Brussel en het GO! Meer dan twintig sprekers zullen er prangende vragen rond gamen (al dan niet als sport) beantwoorden.
Het startschot voor het nieuwe Ostend Esports-concept van de VUB en Toerisme Oostende wordt afgevuurd op 28 en 29 oktober, met een tweedaags academisch congres over esports.
“Oostende zet hard in op jonge(re), hedendaagse belevingen. Dat hebben we al bewezen met ons jaarlijks street art-festival The Crystal Ship en creatieve, multimediale herbestemmingen van het lokale historische erfgoed zoals het Ensorhuis en Fort Napoleon”, zegt Burgemeester Bart Tommelein. “Met dit congres willen we e-sports onder de aandacht brengen en de vele mogelijkheden van competitief gamen verkennen.”
Videogames vormen een medium dat nog altijd om heel wat maatschappelijke duiding vraagt. Er blijven bezorgdheden rond hangen, zoals op gebied van stoornissen, opvoeding en inclusie. Met lezingen van experten uit het academische, zakelijke en educatieve veld worden die zonder omhaal behandeld. Maar evengoed zoomt het Ostend Esports-congres in op de maatschappelijke en culturele kansen die videogames opleveren, en op hoe ze tot positieve gedragsverandering kunnen leiden. Zo zal er uit de doeken worden gedaan hoe videogames meer jonge meisjes naar het STEM-onderwijs kunnen leiden, en er wordt zelfs stilgestaan bij prikkelende maar pertinente vragen als ‘moeten videogames een verplicht onderwijsvak worden?’
Verderop in de rit wil Oostende een rol spelen in het Belgische landschap voor competitief gamen, en die ambitie wordt alvast kracht bijgezet door middel van academische lezingen over esports. Wereldwijd is dat een snel groeiende sporttak die ondertussen al opbrengsten van 780 miljoen euro per jaar genereert, en die volgens projecties ergens in de nabije jaren al over het miljard zal gaan. Die snelle groei roept ook weer heel wat vragen op, onder meer op gebied van marketing, sponsoring, rechten, verzekeringen, financiering en hr-beleid, waarover deskundigen van binnen en buiten de sector hun licht zullen laten schijnen.
Tijdens die uiteenzettingen zullen er case studies uit de doeken worden gedaan. Over hoe rond voetbalgame Fifa de eerste grootschalige esports-competitie in België werd georganiseerd, bijvoorbeeld. Of over hoe merken als Audi, Proximus en Kinepolis het doorgaans lastig te bereiken jongere publiek weten te raken dankzij hun esports-inspanningen. Maar er wordt ook naar de ‘absolute basics’ gekeken. Tot ook hier weer eenvoudige maar stellige vragen als ‘wat zijn esports precies?’
Rondom dat alles zal het Ostend Esports-congres oog hebben voor de toekomst van esports, via interessante podiumgesprekken over kunstmatige intelligentie, maar ook door middel van randactiviteiten buiten de lezingen, waarin de toepassingen van esports worden getoond.