Op de Belgian Boat Show in Gent heeft staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein het nieuw wettelijk kader voor de brandingsporten voorgesteld. De 7-beaufort-regel wordt geschrapt, de verplichte uitrusting van de sporters wordt afhankelijk van de afstand van de kust, en er kunnen insteekzones voor jetski’s komen. ‘Vrijheid én veiligheid staan centraal’ aldus Bart Tommelein.
De huidige wetgeving rond de brandingsporten – reeds enkele decennia oud – zorgt voor heel wat onduidelijkheid omdat de wet niet is aangepast aan nieuwe sporten zoals stand-up paddling (SUP). Ook de reglementering rond de uitrusting is niet aangepast aan de 21ste eeuw. Maar het is vooral de 7-beaufort-regel die al lang een doorn in het oog is van geoefende watersporters.
Bart Tommelein: ‘Exact een jaar geleden startten we het overleg met alle betrokken actoren. Samen hebben we een eenvoudige én eenduidige wetgeving gemaakt voor alle brandingsporten. Met dit nieuw koninklijk besluit creëren we een veilig kader zonder overbodige reglementitis. Het internationaal basisprincipe is immers ‘Alles wat niet uitdrukkelijk verboden is, is toegelaten op zee’.’
7-beaufort-regel geschrapt
Eén van de belangrijkste wijzigingen is de afschaffing van de 7-beaufort-regel. ‘België is het enige land dat sporters verbiedt om in zee te gaan bij 7 beaufort, terwijl wind nu eenmaal een essentieel onderdeel is van hun sport. Het is te gek voor woorden dat onze Belgische talenten – we hebben een aantal internationale topwatersporters – verplicht zijn naar het buitenland te trekken om hun sport te beoefenen’ aldus de staatssecretaris.
De verplichte uitrusting zal in de toekomst afhankelijk zijn van de afstand van de kust. Dichtbij het strand volstaat een isothermisch pak, sporters die verder in zee gaan moeten ook een aangepast middel voor het versturen van noodsignalen bij zich hebben. Het Vlaams gewest zal insteekzones voor jetski’s kunnen aanduiden, want momenteel mogen die alleen vanuit de havens vertrekken.
‘De nieuwe wetgeving voor brandingsporten is liberaal: we geven de sporters op zee vrijheid én verantwoordelijkheid. Maar we verliezen de veiligheid niet uit het oog. De gouverneur zal indien nodig een tijdelijk verbod kunnen opleggen, bijvoorbeeld bij het afkondigen van het noodplan’ besluit Bart Tommelein. Het is de bedoeling dat de vernieuwde wet op 1 juli 2016 van kracht wordt.
[bsk-pdf-manager-pdf id=”178″]
[bsk-pdf-manager-pdf id=”179″]