Negen op de tien Vlamingen vindt energiezuinigheid belangrijk. Toch voldoet zes op de tien woningen niet aan de energienorm. Het zijn maar enkele cijfers uit de tweejaarlijkse bevraging ‘Rationeel Energie Gebruik in Vlaanderen’ door het Vlaams Energie Agentschap. ‘De Vlaming vindt renoveren blijkbaar geen prioriteit. Maar uit de enquête blijkt ook dat Vlamingen te weinig op de hoogte zijn van de steunmaatregelen van de overheid. Daar moet dus verandering in komen’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.
Het Vlaams Energie Agentschap peilt om de twee jaar naar het energiebewustzijn en -gedrag bij ruim 1.000 Vlamingen. Negen op de tien Vlamingen vinden energiezuinigheid belangrijk, de helft zelfs heel belangrijk. Zes op de tien Vlamingen noemen zichzelf energiezuinig. Toch blijkt uit de studie dat 60% van de woningen de energienorm niet haalt. De Vlaming renoveert dus te weinig.
Dakisolatie op kop
Dakisolatie blijkt het meest aanwezig, maar liefs 85% van de woningen heeft geheel of gedeeltelijke dak- of zoldervloerisolatie. Spouwmuurisolatie komt met 47% op de tweede plaats en blijft stabiel. Ruim 90% van de woningen heeft dubbelglas, maar in één op de tien woningen zijn er nog vensters met enkel glas aanwezig. Bijna zeven op de tien Vlamingen verwarmen met aardgas; wie een individuele CV-installatie op aardgas heeft, heeft in driekwart van de gevallen een condensatieketel. Ruim één op de tien Vlamingen wil de komende vijf jaar investeren in isolatie, glas en HR-verwarmingsketels.
Veel onwetendheid
Als reden voor het uitblijven van de actie geeft de Vlaming aan dat renoveren ‘geen prioriteit’ is. Ook haalt hij het gebrek aan financiële middelen aan, of vindt hij de terugverdientermijn te lang. ‘Maar uit de bevraging blijkt vooral ook dat de Vlaming niet goed op de hoogte is van alle steunmaatregelen die er zijn’, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. ‘Dat gebrek aan kennis willen we bijspijkeren. Minder energie verbruiken, vertaalt zich immers in een lagere energiefactuur.’
Slechts vier op de tien Vlamingen kent bijvoorbeeld de Vlaamse Energielening. Iets meer dan de helft van de Vlamingen weet wel dat er premies zijn voor isolatie, glas of zonneboilers, maar maakt er niet altijd gebruik van. De jongste instrumenten om renoveren aan te moedigen – zoals de totaalrenovatiebonus, de burenpremie, of korting op de onroerende voorheffing – zijn maar bij hooguit een kwart van de Vlamingen bekend.
BENOveren brengt doelstelling hernieuwbare energie dichterbij
Bart Tommelein: ‘We hebben de Energielening recent hervormd om renoveren een boost te geven en zullen de andere bestaande middelen nog meer onder de aandacht brengen. BENOveren – beter renoveren – is wél een prioriteit.’ Naar aanleiding van de enquête Rationeel Energie Gebruik benadrukt de minister dat energiezuinigheid de eerste pijler van zijn beleid is. ‘Als we minder energie verbruiken, moeten we minder energie produceren, en halen we ook sneller onze doelstellingen hernieuwbare energie’, besluit hij.