Het rapport van het monitoringcomité van oktober geeft aan dat Vlaanderen goed op weg is om voor 2017 een structureel begrotingsevenwicht te bereiken. Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein: ‘Volgens de inschattingen zullen we zelfs een klein overschot boeken. We plukken nu de vruchten van een doortastend begrotingsbeleid.’
In september vorig jaar sprak de Vlaamse regering de ambitie uit om vanaf 2017 jaarlijks een begroting voor te leggen die structureel in evenwicht is. Op basis van het rapport van het monitoringcomité van oktober, blijkt dat Vlaanderen goed op weg is om dit structureel begrotingsevenwicht te bereiken. Volgens de berekeningen zou de begroting van 2017 een beperkt overschot hebben van 18,5 miljoen euro.
Zoals gekend houdt de Vlaamse regering voor het bereiken van een structureel evenwicht geen rekening met de bouwkost van Oosterweel, aangezien daar een terugverdienmodel op zit, noch met de investeringssubsidies voor een aantal ziekenhuizen, omdat die nog voor de bevoegdheidsoverdracht naar Vlaanderen in gebruik zijn genomen. Als die kosten inderdaad niet meegerekend worden, kan het overschot zelfs oplopen tot 58,5 miljoen euro.
Doortastend begrotingsbeleid
Het positieve begrotingsresultaat is vooral het gevolg van onvoorziene meerontvangsten. 60 miljoen euro extra ontvangsten uit de registratierechten, doordat de vastgoedmarkt op volle toeren draait, en 95 miljoen euro uit het gewestelijk deel van de personenbelasting, voornamelijk door de heropleving van de economie en de bijhorende jobcreatie. Ook de uitgaven liggen iets hoger dan ingeschat. De Vlaamse Regering heeft naar aanleiding van de septemberverklaring immers beslist om in 2017 nog 135 miljoen euro extra vrij te maken voor eenmalige uitgaven en nieuwe beleidsimpulsen.
Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein: ‘Op basis van de eerste inschatting van het monitoringcomité, zal de begroting voor 2017 structureel in evenwicht zijn. We plukken nu duidelijk de vruchten van een doortastend begrotingsbeleid. In het begin van de legislatuur hebben we gefocust op besparen en een efficiëntere overheid. Nu investeren we volop, wat extra jobs creëert en dus meer welvaart.’