De Vlaamse regering besliste vandaag formeel om 11 miljoen euro ondersteuning toe te kennen voor de uitbreiding van het warmtenet in Oostende. Burgemeester Bart Tommelein lag als voormalig minister aan de basis van die beslissing. ‘Uitbreiding van het warmtenet over de hele stad betekent dat we meer restwarmte zullen recupereren en dat er minder energie verloren zal gaan. En dit alles mét coöperatie van onze burgers. Onze Stad-aan-Zee speelt opnieuw haar rol als pionier op vlak van hernieuwbare energie.’
Bij de opmaak van de begroting in september vorig jaar, werd door toenmalig Vlaams viceminister-president Bart Tommelein ondersteuning voorzien voor het warmtenet in Oostende. De eerste fase van de werken is ondertussen afgerond en het warmtenet van burgercoöperatie Beauvent werd vorige maand officieel ingehuldigd. Het verwarmt gebouwen in Oostende met restwarmte uit de afvalenergiecentrale van IVOO.
Vandaag besliste de Vlaamse regering formeel om een subsidie van 11 miljoen euro toe te kennen om dit warmtenet de komende tien jaar verder uit te breiden over de hele stad. Het warmtenet zal zowel warmte leveren aan bestaande gebouwen en nieuwbouw, als stoom aan onder meer de chemiecluster ten oosten van de stad Oostende.
De restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie IVOO zal 7,5 MW warmte leveren aan het volledige warmtenet en heeft nog potentieel om meer dan te verdubbelen, tot 16,5 MW. Er komt ook een verbinding met de afvalverbrandingsinstallatie Biostoom, die stoom en warmte zal leveren (potentieel van 80 MW). Met die aansluiting kan het warmtenet op termijn evolueren naar 100% restwarmte, die uit de afkoeling van de rookgassen van het afvalverbrandingsproces komt.
‘Warmte is een onderschatte energiebron. Het recupereren van restwarmte is belangrijk voor ons klimaat’ zegt burgemeester van Oostende Bart Tommelein. ‘De Vlaamse steun is goed nieuws voor Oostende en zal ervoor zorgen dat het warmtenet verder kan uitbreiden over de hele stad. Zo zullen we meer restwarmte recupereren en zal er minder energie verloren gaan. En dit alles mét coöperatie van de burgers. Onze Stad-aan-Zee speelt opnieuw haar rol als pionier op vlak van hernieuwbare energie.’