De Vlaamse overheid betaalde vorig jaar 3,7 miljoen euro aan verwijlinteresten. Dat is 1,27 miljoen euro of 25 procent minder dan in 2015. Verwijlintresten zijn de intresten op laattijdige betalingen van overheidsopdrachten. De verlaging komt er ondermeer dankzij een efficiëntere opvolging van de facturen. “Door enkele recente maatregelen zal deze trend zich hopelijk ook verderzetten”, zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein.
In 2016 betaalde de Vlaamse overheid 3,7 miljoen euro aan verwijlintresten. In 2015 was dat nog 4,97 miljoen euro, een kwart meer. De daling komt er dankzij een combinatie van factoren. Zowel de strikte opvolging van de verificatie- en betaaltermijnen, de verdere digitalisering als de uniformisering van de financiële processen binnen de Vlaamse administratie, hebben een impact.
Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein is blij met deze cijfers, maar benadrukt dat het nog beter kan. “Onlangs beslisten we om voor nieuwe overheidsopdrachten boven de 8.500 euro, enkel nog elektronische facturen te aanvaarden. Dit is één van de maatregelen waarmee we de verwijlintresten in de toekomst nog hopen terug te dringen.”
Verwijlintresten volledig uitsluiten is echter onmogelijk, aangezien ze ook het gevolg kunnen zijn van het betwisten van een factuur.