Wie erfbelastingen of registratiebelastingen heeft ontlopen, kan tijdelijk genieten van een fiscale regularisatie. Het decreet dat de Vlaamse regering eerder goedkeurde, wordt na de krokusvakantie van kracht. Wie zich spontaan meldt bij de fiscus, kan rekenen op een eenmalige regularisatie. De gunstmaatregel geldt tot 31 december 2020. Minister van Financiën en Begroting Tommelein wil met de opbrengst de erfbelasting hervormen. “De huidige tarieven lopen op tot 65 procent. Billijkere tarieven zullen leiden tot minder belastingontwijking.”
Bekijk hier het fragment in het Kanaal Z nieuws
De federale regering heeft voor de federale belastingen eerder al een regularisatiemogelijkheid voorzien. Daarvoor kan sinds 1 augustus van vorig jaar een aangifte worden ingediend bij het federale Contactpunt Regularisaties.
De aparte Vlaamse fiscale regularisatie is sterk gelijkend op de federale regeling, maar de Vlaamse Regering heeft ook duidelijk eigen accenten gelegd.
Waar de federale regeling een permanente sociale en fiscale regularisatie in het leven heeft geroepen, heeft de Vlaamse regering geopteerd voor een tijdelijk systeem. Op 31 december 2020 is het afgelopen. Dat is een eerste belangrijk verschil.
Een tweede verschil is de regularisatieaangifte. De aangifte voor de federale regularisatie moet worden ingediend bij het federale contactpunt regularisaties, voor de Vlaamse regularisatie moet een afzonderlijke aangifte bij de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) worden ingediend. Het aangifteformulier is reeds beschikbaar (www.belastingen.vlaanderen.be).
Een derde verschil zijn de tarieven. In functie van eenvoud, rechtszekerheid en transparantie heeft de Vlaamse regering gekozen voor vlakke tarieven.
Voor niet-verjaarde ontlopen erfbelasting geldt een regularisatietarief van 35% bij verkrijgingen in de rechte lijn en 70% bij andere verkrijgingen. Voor de ontlopen registratiebelasting geldt een tarief van 20%.
De tarifering voor verjaarde bedragen is wel gelijk aan de federale regeling. Dit tarief bedraagt 37% voor aangiften ingediend in 2017, jaarlijks toenemend met 1% om te eindigen op 40% in 2020.
Belangrijk is dat er nog zogenaamde onsplitsbare bedragen zijn. Dit zijn bedragen waarvan het zeker is dat ze in het verleden zowel aan federale als aan Vlaamse belastingen hadden moeten worden onderworpen. Maar de aangever kan geen correcte uitsplitsing maken. Daarvoor hebben de Vlaamse en de federale regering een samenwerkingsakkoord afgesloten. De Raad van State zal hierover tegen eind maart een advies afleveren.
Enkel spontane aangiften zullen in aanmerking komen; van zodra de Vlaamse Belastingdienst of het gerecht stappen heeft gezet of sancties heeft opgelegd, is regularisatie onmogelijk. De aangever geniet fiscale en strafrechtelijke immuniteit. Men zal slechts eenmaal een ontdoken som kunnen regulariseren. Bezwaar maken tegen een berekende heffing is onmogelijk .
Na betaling van de regularisatieheffing aan de Vlaamse Belastingdienst bekomt de aangever een regularisatieattest, het bewijs van zijn fiscale en strafrechtelijke immuniteit.
De Vlaamse Belastingdienst verleent via haar website nog uitgebreide bijkomende toelichting bij de voorwaarden en praktische modaliteiten.
Hervorming erfbelastingen
De opbrengst van de regularisatie wil minister Tommelein graag gebruiken om de erfbelasting billijker te maken. “De huidige tarieven tussen broers en zussen, neven en nichten of ooms en tantes lopen op tot 65 procent. Dergelijke hoge tarieven stimuleren belastingontwijking omdat ze als confiscatie worden ervaren. We zullen daarom werk maken van een meer rechtvaardige en faire fiscaliteit”, aldus de minister.
Eerdere Vlaamse fiscale hervormingen hebben al bewezen dat de Vlaming bereid is belastingen te betalen op voorwaarde dat de tarieven redelijk blijven. De recente verlaging van de onroerende schenkbelasting in Vlaanderen heeft dit eens te meer aangetoond, de verlaagde tarieven hebben geleid tot een verdubbeling van het aantal schenkingen.