Open Vld wijst op vaagheid van Vlaamse voorstellen en groot contrast met federale lastenverlagingen.
Open Vld is niet onder de indruk van de Vlaamse concurrentiemaatregelen die de minister-president heeft aangekondigd. “Vele maatregelen zijn niet nieuw en de nieuwe zijn nog zeer vaag. Bovendien starten de lastenverlagingen pas in het laatste kwartaal van volgend jaar, terwijl onze bedrijven nu zuurstof nodig hebben,” zegt Bart Tommelein, Vlaams fractieleider, die vaststelt dat de federale regering in 2014 56 keer (!) meer lastenverlagingen doorvoert dan de Vlaamse. In het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement vandaag verweet hij de Vlaamse regering de problemen door te schuiven naar de volgende regering.
De minister-president kondigde aan dat de Vlaamse regering 125 van de voorziene 166 miljoen euro te gebruiken voor lastenverlagingen. “Maar het is nog onduidelijk hoe men die lastenverlaging gaat gebruiken,” stelt Tommelein vast. Bovendien zal de lastenverlaging pas ingaan in het laatste kwartaal van volgend jaar. “Dat is te laat”, zegt Tommelein. De liberale fractieleider stelt het contrast vast met de federale concurrentiemaatregelen: “in 2014 zal de Vlaamse lastenverlaging amper 31 miljoen euro bedragen; de federale regering geeft in hetzelfde jaar meteen een lastenverlaging van 650 miljoen euro, bovenop de 1,1 miljard lastenverlagingen die voor 2014 al waren toegezegd. In 2014 doet de federale regering dus 56 keer meer dan wat Vlaanderen doet.”
Innovatie truuk
Daarnaast zijn de aangekondigde inspanningen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling te weinig. In 2011 beloofde de Vlaamse regering dat er in 2013 en in 2014 telkens 70 miljoen extra zou voorzien worden voor innovatie. In de oorspronkelijke begroting voor 2014 werd die belofte helemaal geschrapt. “Nu vindt men blijkbaar toch 45 miljoen euro, maar dat is dus amper 60% van wat men in 2011 had beloofd. De truuk van de minister-president is zeer innovatief: eerst 70 miljoen euro schrappen om dan fier aan te kondigen dat men 45 miljoen euro zal investeren,” zegt Tommelein.
Vlaamse regering schuift problemen door naar volgende regering
In het begrotingsdebat, dat vandaag en morgen wordt gehouden in het Vlaams Parlement, verweet Bart Tommelein de Vlaamse regering om de problemen voor zich uit te schuiven. “In cruciale beleidsdomeinen, die van Vlaanderen een topregio kunnen maken, schiet de Vlaamse regering schromelijk tekort. De noodzakelijke hervorming in het onderwijs, de structurele aanpak van het fileprobleem, het bieden van rechtszekerheid bij het afleveren van vergunningen en het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg of de kinderopvang, worden doorgeschoven naar de volgende regering. De regering Peeters II is er door haar interne verdeeldheid niet in geslaagd ook maar één van deze cruciale problemen op te lossen.”
Begrotingsevenwicht is virtueel
Daarnaast wijst de Open Vld-fractieleider ook op de financiële uitdagingen waarvoor de volgende Vlaamse regering staat door het gebrekkige begrotingsbeleid van Peeters II. “Begin december raakte bekend dat Vlaanderen afstevent op een tekort van 1 miljard euro in 2016. Over de hele volgende regeerperiode zal men 2,37 miljard euro moeten besparen om uit het rood te blijven. De Vlaamse begrotingsballon van Peeters en Muyters werd hiermee definitief doorprikt”, zegt Tommelein.
De Open Vld-kritiek op de Vlaamse begroting wordt ook bijgetreden door onafhankelijke instanties, zoals het Rekenhof of de SERV. Tommelein: “Zo wijst het Rekenhof er terecht op dat het Vlaamse begrotingsevenwicht virtueel is en louter gebaseerd is op begrotingstrucs, zoals het inschrijven van een grote onderbenutting of het opsouperen van alle buffers.” Tommelein wijst daarbij ook op tal van belastingverhogingen die door de Vlaamse regering werden doorgevoerd, zoals de afschaffing van de jobkorting, het verdubbelen van de echtscheidingstaks of de verhoging van de autotaks. “En nog slaagt men er niet in om een gezonde begroting af te leveren.”
Zware erfenis voor volgende Vlaamse regering
Bart Tommelein besluit dat Vlaanderen beter verdient. “Vlaanderen en de Vlamingen hebben nood aan een echte daadkrachtige regering die wél beslissingen durft te nemen. Een regering die de toekomst voorbereid en verstandig omspringt met de middelen. Peeters II heeft dit niet gedaan en zadelt daarmee de volgende Vlaamse regering op met een zware erfenis.”