Belga | Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond de begrotingsaanpassing 2016 goedgekeurd. De stemming verliep meerderheid tegen oppositie.
Na een urenlang debat woensdagvoormiddag heeft het Vlaams Parlement de begrotingsaanpassing 2016 goedgekeurd. Die aanpassing voorziet dat de Vlaamse begroting dit jaar uitkomt op een tekort van 463 miljoen euro. Zonder een aantal eenmalige uitgaven – zoals de 137 miljoen euro eenmalige horizontale transfer van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel – en de uitgaven voor asiel (die buiten de begrotingsdoelstelling mogen worden gehouden) komt men uit op het eerder aangekondigde tekort van 172 miljoen euro.
Maar zelfs met een tekort van 463 miljoen euro doet Vlaanderen volgens de Vlaamse regering beter dan wat de Hoge Raad voor Financiën (HRF) was vooropgesteld. De HRF legde die lat namelijk op een tekort van 577 miljoen euro.
Het debat in het Vlaamse halfrond volgde het voorspelbare stramien waarbij oppositiepartijen vooral hamerden op de negatieve effecten van de doorgevoerde besparingen, terwijl de meerderheidspartijen herhaalden dat die besparingen van de eerste twee regeringsjaren absoluut nodig waren om nu stilaan de vruchten te kunnen plukken. De oppositie verwees dan herhaaldelijk naar de gestegen facturen voor onderwijs, kinderopvang, openbaar vervoer,… terwijl de meerderheid schermde met cijfers over onder meer de toename van het aantal jobs, starters en vacatures en de daling van de werkloosheid.
De regering maakt zich ook sterk dat de Vlaamse begroting in 2017 – een jaar vroeger dan gevraagd door de HRF – in evenwicht zal zijn. Vooral oppositiepartij Groen stelde daar vraagtekens bij, met name omdat de regering de kosten voor de Oosterweelverbinding uit de doelstelling houdt.
Reactie van minister van Begroting Bart Tommelein: ‘De Vlaamse regering doet voor 2016 beter dan vooropgesteld door het HRF. En ondertussen investeren we extra in scholenbouw, havens, onderzoek en ontwikkeling, sociale woningen,… We blijven op koers voor een begroting in evenwicht in 2017.’