Het Laatste Nieuws – Kristof Pieters I Vijf chemische bedrijven zullen vanaf 2018 jaarlijks 100.000 ton CO2 besparen door het nieuwe industriële stoomnetwerk ECLUSE. Via een pijpleiding van vijf kilometer lang krijgen ze dan stoom van maar liefst 400 graden Celsius die vrijkomt uit de verbranding van afval bij Indaver. De eerste buis werd gisteren gelegd in de Waaslandhaven.
Bekijk hier het fragment in het TV Oost nieuws
Bekijk hier het fragment in het Kanaal Z nieuws
Minister van Economie Philippe Muyters en zijn collega van Energie Bart Tommelein mochten gisteren de officiële ‘eerste buis’ leggen. Het netwerk van pijpleidingen transporteert de stoom die wordt opgewekt tijdens de verbranding van afval bij Indaver. “Er is uiteraard veel aandacht gegaan naar een efficiënt transport”, zegt Frank Vanbrabant, CEO van Infrax dat het netwerk bouwt. “De stoomleiding is goed geïsoleerd zodat er geen warmte verloren gaat. De stoom in de pijpleiding zal een temperatuur hebben van 400 graden celsius en onder hoge druk naar de bedrijven worden gepompt. Via een condensaatleiding loopt het warme water terug naar Indaver waar het opnieuw in de stoomketel als voedingswater wordt gebruikt.”
Grootste van Europa
De leidingen – samen vijf kilometer lang – worden deels ondergronds, deels bovengronds geplaatst. Het zal het grootste stoomnetwerk zijn van Europa.
Voorlopig hebben vijf bedrijven uit de Waaslandhaven toegezegd om hun eigen gasgestookte ketels geheel of gedeeltelijk stil te leggen en stoom van ECLUSE af te nemen voor de volgende tien jaar. Het gaat om ADPO, Ashland, Monument Chemical, INEOS Phenol, en rubber- en kunststoffenproducent LANXESS. De condensaatleiding zal op zijn terugweg ook nog de gebouwen van een zesde bedrijf, DP World-Antwerp Gateway, verwarmen.
Andere bedrijven kunnen later nog aansluiten op het stoomnetwerk. “We verwerken hier jaarlijks één miljoen ton afval en kunnen dubbel zoveel stoom transporteren als de hoeveelheid die vandaag gevraagd wordt”, zegt Paul De Bruycker, CEO van Indaver.
De deelnemende bedrijven zijn alvast tevreden. “Tot nog toe moesten we onze gasboilers gebruiken om stoom op te wekken voor het productieproces terwijl onze buur Indaver een massa stoom produceerde bij het verbranden van afval. Dit netwerk is een logische stap, maar ook een grote investering die enkel mogelijk was door de handen in elkaar te slaan”, zegt Erik Van Hove, zaakvoerder van Ashland.
50 windmolens
De bouw van het stoomnetwerk ECLUSE kost 30 miljoen euro, maar de Vlaamse regering zorgt voor 10 miljoen euro subsidie. “Omdat het gaat om een project waarbij bedrijven eens over het muurtje kijken”, zegt minister Philippe Muyters. “Dit is een perfect voorbeeld hoe ‘concurrenten’ ook kunnen winnen door samen te werken.”
Ook Tommelein is blij met dit project. “Want het zorgt voor een vermindering van 100.000 ton CO2 per jaar, het equivalent van 50 windmolens samen. Ik wil nog meer dergelijke projecten ondersteunen want nu gaat er elders nog een massa warmte verloren die gebruikt kan worden als groene energie.”
Het stoomnetwerk moet begin 2018 operationeel zijn.