De Vlaamse regering heeft na het positieve advies van de Raad van State het ontwerp van decreet over de hervorming van de erfbelasting definitief goedgekeurd. Het ontwerpdecreet kan nu naar het parlement. Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein: ‘We zitten perfect op schema om de verlaging van de erfbelasting te doen ingaan vanaf 1 september. Deze belastingverlaging van tien procent zal een verschil maken voor heel wat Vlamingen.’
De hervorming van de erfbelasting heeft in de eerste plaats een grote impact voor de tarieven in de zijlijn, dus voor broers en zussen, verdere familie of vrienden. Het hoogste tarief van 65% wordt immers geschrapt en er komt een nieuw lager tarief van 25% voor erfenissen tot 35.000 euro.
De langstlevende partner zal naast een vrijstelling op de gezinswoning, ook een vrijstelling op de eerste 50.000 euro krijgen. Een jongere onder 21 jaar die beide ouders verliest krijgt een vrijstelling van 75.000 euro op roerend vermogen en op het huis waarin de ouders woonden.
Ten slotte wordt ook een gedeeltelijke erfenissprong mogelijk. Wie een erfenis krijgt in de rechte lijn (van een partner, ouder, grootouder), kan die erfenis of een deel ervan kosteloos doorgeven aan zijn of haar eigen kinderen. Voor die kosteloze erfenissprong heb je een jaar de tijd.
Belastingverlaging van tien procent
In totaal komt de verlaging van de erfbelasting neer op 139 miljoen euro, zo’n tien procent van de ongeveer 1,4 miljard euro die de Vlaamse overheid jaarlijks int. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: ‘Een verlaging van de belastingdruk voor de erfbelasting met zo’n tien procent zal voor heel wat Vlamingen een verschil maken. Zeker voor kleine erfenissen zal dat duidelijk voelbaar zijn.’
De verlaging van de Vlaamse erfbelasting spoort samen met de federale hervorming van het erfrecht die op 1 september van kracht wordt. Het is de bedoeling dat het parlement het ontwerpdecreet nog voor de zomer goedkeurt. ‘We zitten perfect op schema om de hervorming van de erfbelasting te laten ingaan op 1 september’, besluit Bart Tommelein.