Federaal minister van Consumenten Kris Peeters, Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en de andere energieministers van ons land Marie-Christine Marghem (federaal), Jean-Luc Crucke (Wallonië) en Céline Fremault (Brussel) slaan de handen in elkaar om de energiefactuur te vereenvoudigen. “We willen er zo voor zorgen dat mensen meer inzicht krijgen in hun verbruik en de kostprijs, en dat het voor iedereen duidelijker is welk contract hij of zij heeft, hoe lang het nog loopt, hoe groen die energie is,…”, zegt Bart Tommelein. “Een groter bewustzijn over de energiefactuur kan bovendien een stimulans zijn om energie te besparen.”
Vandaag is de energiefactuur voor velen een onbegrijpelijk kluwen. Federaal minister van Consumenten Kris Peeters, federaal minister van energie Marie-Christine Marghem, Vlaams minister van energie Bart Tommelein, Waals minister van energie Jean-Luc Crucke en Brussels minister van energie Céline Fremault, slaan de handen in elkaar om de energiefactuur eenvoudiger te maken. Elke factuur zal in de toekomst dezelfde rubrieken bevatten, om het even welke leverancier je hebt. Zo vindt de consument heel snel de belangrijkste gegevens terug zoals het verbruik en de kostprijs.
Stimulans om energie te besparen
Door de factuur te vereenvoudigen willen de ministers ervoor zorgen dat mensen een beter beeld krijgen van hoeveel energie ze verbruiken, maar ook hoe groen die energie is, welk contract ze hebben en hoe lang het nog loopt, en hoe de factuur precies opgesplitst is (energieprijs, netkost en diverse taksen en bijdragen). Wie nog meer gedetailleerde info wil, kan die krijgen via het online webportaal, of op aanvraag gratis op papier.
“Als mensen zich bewust zijn van hoe hun energiefactuur in elkaar zit, kan dat een extra stimulans zijn om energie te besparen en zo de factuur omlaag te krijgen. Daarom zal op elke factuur staan dat je terecht kan bij het Energiehuis van je gemeente voor alle vragen over energiebesparing”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “Ook de gegevens van de regulator worden vermeld, om je contract te kunnen vergelijken met andere leveranciers. En de Ombudsdienst krijgt eveneens een plek op de factuur, zo weet iedereen waar hij of zij terecht kan als er problemen zijn.”