Na de positieve evaluatie vorig jaar, zet de lokale Politie de hele zomer lang opnieuw een apart strandpolitie-team in. Dagelijks houden vijf agenten samen met 54 redders een oogje in het zeil: eventuele overlast, vandalisme, verloren gelopen kinderen of andere noodsituaties kunnen zo snel en kordaat aangepakt worden. Nieuw dit jaar zijn de Segways waarmee agenten zich vlot op de dijk kunnen verplaatsen.
In 2020 zette de lokale politie van Oostende voor de eerste maal de strandpolitie in op de dijk en het strand. De aanwezigheid van dit team bewees vorige zomer zeker haar nut. Behalve het zichtbaar patrouilleren en aanspreekbaar zijn op het terrein, verrichte de strandpolitie in 2020 niet minder dan 412 interventies. De evaluatie was zonder meer positief.
“Zowel de bevolking als bezoekers, maar ook de strandredders keken na de zomer tevreden terug op dit initiatief. De hoofdpost waar redders en de strandpolitie samen zitten, is een grote meerwaarde. Die aanpak zal zeker ook in de toekomst een vaste waarde blijven in Oostende”, zegt burgemeester Bart Tommelein.
Strandpolitie: aanspreekbaar en een veelzijdig takenpakket
De strandpolitie wordt opnieuw ingezet tussen de strandreddingszone Raversijde en de Montgomerykaai in het centrum. Het team bestaat uit een coördinator en 4 inspecteurs die hun uitvalsbasis hebben ter hoogte van de hoofpost aan het Kursaal. De strandpolitie is al van start gegaan in de laatste twee weekends van juni. In juli en augustus zijn ze dagelijks aanwezig op het strand tussen 10.00 en 18.30 uur en ook de eerste twee weekends van september blijft het team nog actief.
Er wordt nauw samengewerkt met de strandreddingsdienst. Stad Oostende wil dat iedereen een aangename tijd beleeft op het strand. Dankzij de strandpolitie voelen strandbezoekers zich veiliger en kunnen burgers makkelijk contact zoeken met de politie als dat nodig is. Er wordt specifiek ingezet op het terugvinden van verloren gelopen kinderen maar de strandpolitie komt ook tussenbeide bij moeilijkheden, houdt een oogje in het zeil voor het geval mensen onwel worden en pakt overlast en vandalisme aan. Er is ook dagelijks contact met de uitbaters van de beachbars. Bij de strandpolitie kan je geen aangifte doen van diefstal. Daarvoor kunnen mensen op afspraak steeds terecht in het hoofdcommissariaat in de Lijndraaiersstraat. Voor dringende politiehulp blijft het de boodschap om onmiddellijk 101 te bellen.
Reddingsdienst: een geoliede machine op volle toeren
Vanaf deze maand zijn in het hoogseizoen opnieuw 13 reddingsposten geopend over de hele kustlijn van Oostende. Daarbovenop vind je ook nog eens 8 EHBO-posten strategisch verspreid over de Oostendse stranden. Dagelijks staan 54 redders en 8 EHBO-hulpverleners paraat om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan baden. Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens: “Zeker als het weer wat meezit, verwachten we zoals vorig jaar opnieuw een drukke zomer aan onze kust. We roepen dan ook op om respect te hebben voor onze strandredders en hun instructies goed op te volgen.” (lees verder onder de foto’s)
De redders houden vanzelfsprekend de badende bezoekers goed in het oog. Maar ze hebben ook de handen vol met interventies op het strand zelf. Hou daarom spelende kinderen goed in de gaten: wijs hen op de aanwezigheid van de redders, de verdwaal- en oriëntatiepalen, doe hen een polsbandje om met contactgegevens (te verkrijgen bij de redders) en informeer hen over de gevaren van de zee en de golfbrekers.
Nieuw: Segways voor vlotte verplaatsing op de dijk
Dankzij een mooie samenwerking met de collega’s van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, kan de strandpolitie van de lokale politie Oostende deze zomer ook gebruik maken van twee Segways. De Segways worden ingezet op de dijk om zichtbaar en snel ter plaatse te zijn.
Het strandteam verplaatst zich zoals vorig jaar met strandbuggy’s op het strand maar vanaf deze zomer ook met Segways, specifiek voor de dijk. “De Segways zijn een zeer efficiënt middel,” vertelt korpschef Philip Caestecker. “We krijgen soms de opmerking van burgers dat we niet aanwezig zijn op de dijk. Nochtans zijn onze fietspatrouilles en wijk- en interventiepatrouilles daar regelmatig aanwezig, maar weinig zichtbaar door de massa. Met de Segways staan de politiemensen een stuk hoger, worden ze makkelijker gezien en kunnen ze het overzicht behouden. We evalueren na de zomer het gebruik van de toestellen.”
De Segways zijn onder andere het middel bij uitstek om bij verloren gelopen kinderen ook via de dijk het zoekgebied te vergroten en snel een afstand af te leggen. Ze zullen daar ten volle voor ingezet worden.