Eind vorig jaar liep het project van de Oostendebon ten einde. Met het bedrag van bonnen die niet besteed werden, zal Stad Oostende zoals aangekondigd een hele reeks sociale projecten ondersteunen. Het gaat onder andere over publieke sport- en speeltoestellen in de wijken, een vaste plaats om slachtoffers van familiaal geweld op te vangen, extra taalstimulering voor anderstaligen en een structurele oplossing voor het Doorgroeihuis.
Als onderdeel van het herstelplan besliste Stad Oostende in 2020 om een Oostendebon van 60 euro toe te kennen aan alle Oostendse gezinnen en tweedeverblijvers, te spenderen bij de lokale handelaars. Wie recht had op een verhoogde tegemoetkoming kreeg 80 euro en ondernemingen die door corona de deuren moesten sluiten, kregen een bon van 100 euro. De actie liep tot 31 december 2021.
In totaal werd 3,3 miljoen euro budget voorzien voor alle Oostendebonnen die aan de verschillende doelgroepen werden verdeeld. Zon 2,8 miljoen euro werd besteed bij de deelnemende lokale handelaars. Een restbedrag van ongeveer 500.000 euro werd niet besteed. Zoals aangekondigd bij de opstart van de Oostendebon, wil Stad Oostende dit resterende budget investeren in een aantal sociale projecten die de Oostendenaars te goed komen.
Sport- en speeltoestellen op het openbaar domein
Een eerste deel van het budget gaat naar sport- en speelinfrastructuur op het openbaar domein. In elk van de acht Oostendse wijken wordt 20.000 euro uitgetrokken om bv. beweegbanken, fitnesstoestellen, skate-infrastructuur, of andere zaken te voorzien. Via een participatietraject zullen inwoners van de wijk zelf mee helpen bepalen welke sport- of speeltoestellen er juist komen. Er zal ook extra aandacht zijn voor toegankelijke toestellen in elke wijk. De vraag naar meer openbare sport- en spelinfrastructuur kwam duidelijk naar voor uit het participatietraject ‘De Grote Invitatie’ dat afgelopen zomer georganiseerd werd in het kader van het Festival van de Architectuur.
Crisisopvang voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld
Slachtoffers van intrafamiliaal geweld die zich aanmelden bij de stad of andere welzijnspartners, hebben op heel korte termijn – liefst de dag zelf nog – nood aan een veilige en comfortabele opvangplaats waar ze kunnen verblijven, vaak samen met hun gezin. Op vandaag wordt hiervoor vaak beroep gedaan op hotels of ziekenhuizen, maar het is de bedoeling om een vaste opvangplek in te richten waar een ouder tijdelijk samen met de kinderen terecht kan.
De stad gaat hiervoor op zoek naar een gebouw uit het eigen stadspatrimonium en zal 80.000 euro uit het overgebleven Oostendebonbudget gebruiken om dit te renoveren en in te richten als veilige haven. Dit zal er ook voor zorgen dat de professionals die de opvang organiseren, niet langer tijd verliezen met het zoeken naar een geschikte opvanglocatie. Zo kunnen ze zich meteen toeleggen op de mentale en emotionele hulpverlening.
Nederlands stimuleren bij nieuwkomers en anderstaligen
Kennis van het Nederlands is cruciaal voor een vlotte integratie in de samenleving. Wie nieuw is in de stad en de taal snel oppikt, vindt makkelijker een kwalitatieve job en legt ook vlotte sociale contacten in de buurt. Daarom wordt er 60.000 euro besteed aan een breed pakket aan taalstimuleringsmaatregelen voor anderstaligen. Het gaat onder andere over educatief materiaal en de ontwikkeling van een digitale tool die gebruik zal worden om nieuwkomers te matchen met het aanbod. Er zal ook aandacht zijn om Nederlands aan te leren op de werkvloer voor medewerkers van Stad Oostende en het uitbreiden van oefenkansen in het weekend of gekoppeld aan vrijetijdsactiviteiten.
Structurele oplossing voor het Doorgroeihuis
Er wordt 150.000 euro voorzien om een structurele oplossing uit te werken voor het Doorgroeihuis, de plaats in de stad waar mensen met een probleem van dak- of thuisloosheid worden opgevangen. Het budget zal ingezet worden om op de huidige opvanglocatie in de Overvloedstraat een aanpalend gebouw in te richten om meer discrete en meer comfortabele slaapruimtes te voorzien. De huidige slaapruimtes aan de straatkant kunnen dan als buffer gebruikt worden in de winter, wanneer bij vrieskou er meer vraag is naar tijdelijke opvang.
Speelbus: mobiele speelotheek
Het laatste project is een ‘speelbus’, een mobiele speelotheek die in de wijken kan langsgaan om de minder mobiele gezinnen te bereiken. Zo kunnen ook zij kwalitatief speelgoed ontlenen voor hun kinderen. Hiervoor wordt 50.000 euro uitgetrokken.