Vandaag begint de eerste fase van de versoepeling van de coronamaatregelen. Stad Oostende zal vanaf morgen de eerste gratis mondmaskers verdelen en blijft zelf maskers aankopen voor mensen in de frontlinie.
Dubbele strategie
Na het aankondigen van deze maatregelen op 24 april werd snel duidelijk dat de Federale overheid op korte termijn niet alle Belgen zou kunnen voorzien van een mondmasker. Daarom zette Stad Oostende, net als andere steden en gemeenten, alles op alles om zo snel mogelijk een grootschalig mondmaskerinitiatief te organiseren.
Stad Oostende werkt met een dubbele strategie: aan de ene kant zorgen we voor voldoende en juist beschermingsmateriaal voor iedereen die in de frontlinie en de zorg werkt, aan de andere kant willen we via de ontmoetingscentra alle burgers voorzien van voldoende bescherming en een gratis mondmasker aanbieden.
Meer dan 100.000 professionele maskers
Stad Oostende koopt zelf continu mondmaskers aan. De voorbije weken bestelde de Stad al verschillende ladingen professionele mondmaskers en ze zal dat de komende weken blijven doen. Nog voor de lockdown werd afgekondigd, kocht de stad preventief 960 FFP3 maskers en 100.000 FFP2 maskers aan. Daarnaast werden ook 32.100 chirurgische maskers besteld en geleverd.
De maskers worden in eerste instantie gebruikt in de frontlinie: zo worden de lokale politie, de woonzorgcentra en alle scholen in Oostende bevoorraad door de stad. Daarnaast heeft Stad Oostende gekozen om alle zorgverstrekkers in de eerste lijn, zoals thuisverpleging en huisartsen (in het triagecentrum), van 8.000 mondmaskers te voorzien.
De reservestock voor de zorgsector en eerste hulp is volledig op peil. Stad Oostende wil erover waken dat die voorraden intact blijven en houdt daarbij rekening met de exitstrategie. Er werd daarom reeds een nieuwe bestelling geplaatst van 125.000 chirurgische mondmaskers.
Mondmaskeractie voor de burgers
Voor de volledige bevolking van Oostende is in de eerste plaats gekozen om te werken met de zelfgeproduceerde stoffen mondmaskers: dit is een duurzamer alternatief, want de maskers zijn herbruikbaar. De zelfgemaakte mondmaskers zijn even veilig als de wegwerpmaskers, zolang het masker op een juiste manier gedragen en gebruikt wordt.
De samenwerking tussen de vele vrijwilligers en de ontmoetingscentra van Stad Oostende is opgestart zodra de Nationale Veiligheidsraad zijn exitstrategie bekend maakte. Heel wat personeel ging opnieuw aan de slag , en heel wat pakketten met mondmaskers zijn klaar voor vertrek. Ongeveer 250 vrijwilligers hebben zich ingeschreven en de eerste mondmaskers worden vanaf morgen, dinsdag 5 mei, bedeeld. Stad Oostende en het personeel van de ontmoetingscentra zullen actief op zoek gaan om eerst kwetsbare burgers en gezinnen te bevoorraden met mondmaskers.
Stad Oostende bestelt deze week ook nog 40.000 herbruikbare stoffen mondmaskers. Het is de bedoeling dat beide ‘lijnen’, het vrijwilligersinitiatief en de extra bestelling elke Oostendse burger zo snel mogelijk van een mondmasker zullen voorzien. Sinds vorige donderdag kunnen alle Oostendenaars een mondmasker aanvragen via de website, vanaf vandaag kan dat ook telefonisch via de Sociale Noodlijn (0800 1 8400 of 059 25 85 85).