Houten steiger van 41 meter met prachtig uitzicht
In de plannen is het rust- en uitkijkpunt opgevat als een steiger van maar liefst 41 meter lang, met aansluiting op de Zeedijk, maar ook naar het strand. Het gaat om een constructie uit massief hardhout die in de eerste plaats dient als rustpunt voor fietsers en wandelaars. Naast de zitbanken en picknickplek die op de locatie komen, is het ook mogelijk om er een infopunt in te richten.
Locatie goed uitgekiend
Zowel de routes ‘Eurovelo 4’ (Roscoff-Kiev) als de ‘Eurovelo 12’ (Saxa Vord-Bergen) lopen langs de zee ter hoogte van Mariakerke en Raversijde. De gekozen plek is ook het knooppunt waar het Groen Lint afbuigt landsinwaarts.
Deze realisatie is niet enkel een prachtig rustpunt op een unieke locatie, het is ook een bijkomende troef voor het Groen Lint, de 35 kilometer lange route die fietsers verschillende mooie plaatsen van Oostende laat ontdekken.
Bovendien grenst de locatie aan een toeristische interessante site met de O.L.V-ter-Duinenkerk (Duinenkerkje) en het Ensorgraf. Behalve een rustplek voor fietsers en wandelaars, wordt het uitkijkpunt ook een aangename plek voor de vele andere recreanten. De site bevindt zich vlakbij familiehotel Vayamundo en het revalidatiecentrum BZIO en past volledig binnen het idee om Mariakerke tot een echt familiestrand te ontwikkelen.
Landmark met respect voor strand en dijk
Dit moet een echte landmark voor onze stad en onze kust worden. We zorgen voor een rustpunt in de natuur. De steiger wordt ongetwijfeld een trekpleister voor fietsers en wandelaars die Mariakerke als rustpunt uitkiezen om tijdens een fiets- of wandeltocht een hapje te eten en te rusten.
De locatie waar dit uitkijk- en rustpunt gepland wordt, maakt deel uit van het Ruimtelijke Uitvoeringsplan Strand en Dijk – Oostende. Dat betekent dat er strenge stedenbouwkundige voorschriften zijn voor nieuwe constructies. De constructies moeten goed aansluiten bij de dijk en mogen de bestaande strandbeleving niet verstoren.
De keuze voor ruwe en houten materialen past in de wensen van het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Met de inplanting van de houten steiger als ‘open constructie’ wordt ook voldoende afstand bewaard van de glooiing van het strand, zodat inspectie en herstellingswerken mogelijk blijven.
Klaar in voorjaar 2022
Het openbaar onderzoek werd intussen afgerond. De werkzaamheden gaan van start in het najaar van 2021, het uitkijkpunt moet voltooid zijn in 2022.
De kostprijs wordt geraamd op zo’n 500.000 euro. Stad Oostende ontvangt een subsidie van 235.750 euro via Eurocyclo (Interreg) en 47.150 van de Provincie West-Vlaanderen.