Vrijdag 28 april besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein om de premie voor elektrische voertuigen uit te breiden. Binnenkort zal ook een privépersoon die kiest voor een leasewagen, kunnen genieten van de premie.
De Vlaamse overheid stimuleert de aankoop van zero-emissievoertuigen – elektrische wagens en wagens die op waterstof rijden – met een premie. Het is de bedoeling dat er tegen 2020 100.000 milieuvriendelijke wagens rijden in Vlaanderen, waarvan 60.000 elektrische. Het bedrag van de premie schommelt tussen 2.000 en 4.000 euro. Voor goedkopere modellen krijg je een hogere premie dan voor een duurdere wagen.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein breidt de premie nu uit naar privépersonen die een auto leasen. Zelfstandigen en bedrijven komen niet in aanmerking omdat zij reeds een belastingaftrek genieten voor milieuvriendelijke voertuigen. ‘Steeds meer mensen kiezen voor private autoleasing. Het automagazine Fleet noemde het zelfs dé trend van 2016. Daarom breiden we onze premie uit. De voorwaarde is wel dat de auto geleased wordt voor minstens drie jaar’ aldus Bart Tommelein.
Vereenvoudigde procedure
De minister vereenvoudigde begin dit jaar ook al de procedure om de premie aan te vragen. Het volstaat vandaag om je drie maanden na de eerste inschrijving van het voertuig aan te melden. Vorig jaar moest je nog twee stappen doorlopen: een dossier indienen bij de aankoop – binnen de dertig dagen – en een bij de ontvangst van de auto.
Aanmelden kan via de webapplicatie van het Vlaams Energieagentschap (VEA) op www.energiesparen.be.
2 thoughts on “Uitbreiding premie elektrische voertuigen”
Ik verwijs graag naar het fotovoltaïsche-cellen debacle; eerst mensen lokken tot de aanschaf ervan en ze er dan op afrekenen. Dit laatste gebeurt momenteel nog onder de vorm van het fameuze procumententarief. Maar aangezien de netwerkbeheerders en de VREG zeer goed weten dat dit binnenkort voor de tweede keer in de kiem zal gesmoord worden via de rechtbank, heeft men nu het capaciteitstarief bekokstoofd.
Concreet betekent dit dat mensen met een 3 fase aansluiting veel, tot zeer veel zullen moeten betalen terwijl ze niet per se een groot vermogen gebruiken of nodig hebben maar wel verplicht worden tot zo’n aansluiting omdat ze PV cellen hebben liggen. Het verband met elektrische auto’s? Wel voor de meeste private laadpalen is er ook een 3 fase aansluiting nodig als je je auto op een aanvaardbare termijn wil opgeladen krijgen.
Wat kan mij een premie van 2000 euro schelen als ik die na 2 jaar al terug verloren ben aan het hogere capaciteitstarief van de VREG voor die noodzakelijke 3 fase aansluiting? Wie vindt dat bedragen van 1000 euro/jaar te rechtvaardigen zijn om gewoon op het net aangesloten te zijn? Met dit bedrag kan ik 20 keer tanken, daar rijd ik een jaar mee. En is die 1000 euro zit dan nog niet eens de kost van de elektriciteit in, dat is enkel het recht om het op net aangesloten te zijn. Dus beste mensen bezint eer je begint of reken eens zelf vooraleer je alles zomaar gelooft.
Zoals ik al eerder antwoordde: Er is nog niets bepaald over een mogelijk capaciteitstarief, dus zo’n berekeningen zijn enkel speculatie. Er is een consultatieronde geweest, de VREG heeft die georganiseerd om zulke effecten te weten te komen. Het voorstel dat op tafel lag is slechts een eerste voorstel en zal aangepast worden om ongewenste effecten te vermijden.