Deze week is het zo ver. Huidig gemeenteraadslid Kurt Claeys (Open Vld) neemt de fakkel over van Titelvoerend Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld). Tommelein (Open Vld) werd afgelopen dagen in de regering Michel I Staatssecretaris voor Sociale Fraude, Privacy en Noordzee en kan daardoor niet langer in het schepencollege zetelen.
De band met Oostende blijft alvast groot door zijn bevoegdheid Noordzee en zijn functie als Gemeenteraadsvoorzitter. Hij blikt tevreden terug op zijn 2-jarig schepenambt en zet daarom zijn 10 belangrijkste realisaties nog even op een rij:
1. De digitale gemeenteraad is een feit: de raad wordt niet alleen live uitgezonden maar voortaan kunnen raadsleden ook digitaal stemmen. Intern werden daarvoor ook alle processen digitaal aangepast waardoor een einde kwam aan de torenhoge papierbergen. Digitalisering & administratieve vereenvoudiging werden prioriteit.
2. Duurzame planning: afgelopen twee jaar werden ook heel wat ruimtelijke plannen opgemaakt die het uitzicht van de stad komende jaren zullen veranderen. Onder meer het RUP Kustfront, RUP Crematorium en RUP ’t Buurthuis werden definitief goedgekeurd. Ook nieuwe uitvoeringsplannen (RUP Hazegras, RUP Nieuwe Koers, etc.) staan hoog op de agenda.
3. De bakens voor een informatiecampagne rond het Oostends Onroerend Erfgoedbeleid werden uitgezet: de erfgoedeigenaars krijgen binnenkort een folder in de bus en zullen uitgenodigd worden op infovergaderingen. Om de samenhang in de wijk Westerkwartier te garanderen, werd samen met het AGSO een erfgoedstudie opgemaakt.
4. Iedereen digitaal: dat was het motto waaronder Oostende@Internet zich afgelopen twee jaar profileerde. Het cursusaanbod werd gemoderniseerd en uitgebreid. Ondertussen bereikte het project meer dan 8.000 cursisten.
5. Het stadsbestuur wordt een digitale dienstverlener: inwoners moeten niet langer naar het stadhuis voor allerhande afschriften aan te vragen maar kunnen dat via het digitaal loket eender waar. De stad is voortaan bovendien ook actief op sociale media.
6. Garanties voor een nieuwe Oostendse vismijn: zowel in Oostende als in Brussel zorgde Tommelein ervoor dat er duidelijkheid werd verschaft omtrent het engagement van de Vlaamse Visveiling om een nieuwe vismijn te bouwen. Een sloopvergunning voor de bestaande gebouwen werd ondertussen goedgekeurd.
7. De strijd tegen de visuele vervuiling in Oostende werd ingezet: immobiliënmakelaars werden gewezen op de wildgroei aan immoborden in de stad. De sector deed zelf reeds een aantal voorstellen om dit aan te pakken maar komende jaren zal men hen verder op hun verantwoordelijkheid wijzen.
8. Toegang tot internet voor iedereen: het openbaar WIFI-netwerk ‘Wifi aan Zee’ werd sterk uitgebreid. De ontmoetingscentra, CC De Grote Post, de Woonzorgcentra, Duin & Zee, de lokettenzaal van het Stadhuis, … beschikken voortaan allen over een gratis toegankelijk WIFI-netwerk.
9. Investeren in handhavingsbeleid: er zal actiever worden opgetreden voor bouwovertredingen. De krijtlijnen voor de oprichting van een handhavingscel werden uitgetekend waardoor de kans op stedenbouwkundige inbreuken en ernstige ongevallen drastisch verlagen.
10. Oostende trad toe tot Eurocities: digitalisering verloopt niet enkel lokaal maar ook internationaal. In 2014 kon Oostende dan ook toetreden tot het belangrijkste Europese stedennetwerk Eurocities.