Tommelein wil energiefraude een halt toeroepen

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, Financiën & Begroting 2016 - 2018


De Vlaamse regering keurde vandaag, op initiatief van minister van Energie Bart Tommelein, een ontwerpdecreet goed dat komaf moet maken met energiefraude. ‘Het is belangrijk dat iedereen eerlijk bijdraagt. Wie dat niet doet, zet ons systeem onder druk en zorgt ervoor dat anderen te veel betalen voor de kost van ons energienet’ zegt Bart Tommelein.

Er bestaan heel wat verschillende vormen van energiefraude. Sommige mensen frauderen met de aansluiting van elektriciteitsmeters, en omzeilen de meter. Je hebt ook mensen die foute informatie doorgeven bij het aanvragen van premies, waardoor ze steun krijgen waar ze geen recht op hebben. Of mensen die groenestroomcertificaten ontvangen maar niet in orde zijn met hun dakisolatie, nochtans een voorwaarde om die certificaten te krijgen.

Aanmelding zonnepanelen noodzakelijk

Ook wie zijn/haar zonnepanelen niet aanmeldt bij de distributienetberheerder, pleegt energiefraude. Vroeger meldde iedereen zijn zonnepanelen aan, om groenestroomcertificaten te krijgen. Vandaag weten heel wat Vlamingen niet dat die aanmelding nog steeds verplicht is, omdat wie zonnepanelen heeft prosumententarief moet betalen om gebruik te maken van het net. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Wie zijn of haar zonnepanelen niet aanmeldt, draagt niet bij aan de kost van het distributienet. Op die manier krijgen anderen een hogere rekening gepresenteerd voor het netgebruik dan nodig. Niet-aangemelde zonnepanelen, kunnen we trouwens niet meerekenen om onze doelstellingen hernieuwbare energie te behalen. Stel je voor dat we dan een boete krijgen van Europa, terwijl we eigenlijk voldoende hernieuwbare energie produceren.’

Het is ook belangrijk dat de netbeheerders weten waar veel zonnepanelen liggen, zodat ze ons energienet op die plaatsen kunnen versterken. Als een PV-installatie niet aangemeld is, is ze bovendien misschien niet gekeurd. ‘Niet-aangemelde zonnepanelen zetten ons systeem onder druk. Als de netbeheerder niet weet waar PV-installaties staan, kan dat zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Op het moment dat er werken gebeuren in de straat, moet het net lokaal volledig afgekoppeld kunnen worden en mogen PV-installaties zeker geen stroom meer injecteren op het net’ aldus Tommelein.

Eerst informeren, dan pas beboeten

‘Ik besef heel goed dat heel wat eigenaars van zonnepanelen niet weten dat ze in feite frauderen als ze hun panelen niet aanmelden. Daarom komt er, in samenwerking met de netbeheerders, een informatiecampagne. We willen er in de eerste plaats voor zorgen dat iedereen op de hoogte is’ zegt de minister. ‘Daarnaast zullen we werk maken van een duidelijk en gebruiksvriendelijk aanmeldingssysteem.’

Het ontwerpdecreet dat de Vlaamse regering vandaag goedkeurde, moet de verschillende vormen van energiefraude een halt toeroepen. Er is een overgangsperiode voorzien die mensen de kans geeft zich in regel te stellen. Het decreet zal ingaan op 1 april 2017, maar pas vanaf 1 juni krijgt wie energiefraude pleegt effectief een boete. Die zal schommelen tussen 150 en 20.000 euro. Onterecht uitbetaalde certificaten of onbetaald prosumententarief zullen ook teruggevorderd worden. ‘De boetes komen terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken. Als we die schulden daardoor sneller kunnen wegwerken, kan de factuur voor ons allemaal omlaag’ besluit Bart Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.