Over tien jaar moet het gedaan zijn met kernenergie. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein is duidelijk. “Er gaan steeds meer stemmen op om ook na 2025 door te gaan met kernenergie, maar dat zal zonder Open VLD zijn.” De liberaal kiest volop voor hernieuwbare energie en maant energieminister Marghem (MR) aan duidelijkheid te scheppen over de steun aan windmolens op zee.
Bron: Het Nieuwsblad – Farid El Mabrouk
“Het is onvoorstelbaar, maar ook nu moet ik nog elke dag aan mensen uitleggen dat de windmolens op zee wel degelijk stroom leveren. Het wilde verhaal doet nog altijd de ronde dat ze daar staan, maar dat er nog altijd geen kabel is”, zegt de Oostendenaar. Maar Tommelein is vooral ongerust dat de ontwikkeling van windmolens op zee stagneert en de regering het pad van de hernieuwbare energie verlaat. En ondanks de belofte om in 2025 de nucleaire centrales in Doel en Tihange te sluiten toch doorgaat met kernenergie. Dat minister Marghem kernenergie genegen is, is een publiek geheim. Dat N-VA brood ziet in de bouw van nieuwe centrales staat zelfs in haar partijprogramma. Maar voor Tommelein is kernenergie een eindigend verhaal. “Ik hoor steeds meer dat we ook later kernenergie nodig hebben. Niet alleen in de parlementen, maar ook in de regering. Op een bepaald moment heb ik ook Marghem dat horen zeggen. Maar ik zeg duidelijk: we gaan dat niet overwegen”, zegt hij.
De Vlaamse liberaal wijst erop dat voorbeelden in het buitenland bewijzen dat de keuze voor het nucleaire duurder is dan alternatieve energie. In Frankrijk en Finland kost de geplande nieuwe centrale nu al drie keer zo veel dan eerst gedacht: rond de 10 miljard euro. En er is een probleem qua veiligheid en kernafval, benadrukt de Open VLD’er.
Financiële duidelijkheid
Dat hernieuwbare energie zoals wind, zonne- en waterenergie de sluiting van kerncentrales kan opvangen, daar is Tommelein van overtuigd. Zeker wanneer er ook meer samenwerking is met windmolenparken in de buurlanden, zodat meer stroom kan worden uitgewisseld. Alleen de windmolens op de Belgische Noordzee leveren nu al stroom aan 800.000 gezinnen. Wanneer er tegen het einde van de regeerperiode zoals gepland nog vijf windmolenparken extra zullen zijn, zijn dat al 2,2 miljoen gezinnen. Voorwaarde is wel dat de investeerders zeker zijn dat de overheid nog altijd met evenveel steun over de brug komt. Vandaag wachten twee grote windmolenparken immers op financiële duidelijkheid van minister Marghem om definitief groen licht te geven. De minister heeft een evaluatierapport van energiewaakhond Creg op haar bureau liggen over die subsidies en moet er een oordeel over vellen. Tommelein eist dat de knoop snel wordt doorgehakt. “We mogen windmolens niet oversubsidiëren, maar we mogen nu ook niet treuzelen. En niet zeuren over komma’s en cijfers achter de komma. Of de spierballen rollen om te bewijzen dat we het anders aanpakken dan onze voorgangers. Want zo dreigen investeringen in het slop te raken”, klinkt het.
Volgens Tommelein is er geen weg terug indien ons land de Europese klimaatdoelstellingen wil halen én een innovatieve sector wil steun én voor veel nieuwe jobs wil zorgen. “Ik ben inderdaad de groene van de blauwen. Ik beken.”