Belga | Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dringt er bij de federale regering op aan om een beslissing te nemen over het energiepact en “knopen door te hakken” over de bouw van gascentrales. Dat heeft hij donderdag gezegd tijdens een bezoek aan het controlecentrum van hoogspanningsbeheerder Elia.
De regionale en federale ministers van Energie bereikten in december een akkoord over dat energiepact. Daarbij wordt vastgehouden aan de kernuitstap in 2025 en kiest men ervoor om op hernieuwbare energie over te schakelen, in combinatie met de bouw van gascentrales. Maar N-VA twijfelt aan de plannen. Een studie besteld door de federale regering moet uitsluitsel geven.
Tommelein dringt aan op snelle afspraken over het pact. “Iedereen heeft zijn taak. Het is de taak van de federale regering om knopen door te hakken. Het is mijn taak om zo veel mogelijk in te zetten op energie-efficiëntie en zoveel mogelijk mensen te overtuigen van hernieuwbare energie.”
De Vlaamse minister zegt “ongerust” te zijn dat men de zaken te lang laat aanslepen. “Er moeten snel afspraken worden gemaakt. Beslissingen moeten vallen”, dixit Tommelein.
Zo dringt hij er bij de federale regering op aan “zo rap mogelijk” te beslissen over de bouw van gascentrales, die het wegvallen van nucleaire capaciteit moeten opvangen.
In een eerdere studie becijferde Elia dat er acht à negen gascentrales dienen te worden gebouwd om de kernuitstap te compenseren. Het is aan de huidige regering om de nodige procedures op te starten, want de tijd dringt, klonk het in november bij Elia.
2 thoughts on “Tommelein “ongerust” over uitblijven energiepact”
Luc, wie zonnepanelen plaatst betaalt een prosumentenvergoeding. Omdat je het net dubbel belast, je zet er elektriciteit op en haalt er vanaf. Het is dan ook logisch dat je hiervoor bijdraagt. Het prosumententarief is echter een bevoegdheid van de onafhankelijke regulator VREG. Zij werken een nieuwe tariefstructuur uit waarin dit zal wegvallen.
Ik vergelijk het met lege bussen die rijden of volle bussen die rijden. Wat kost een volle bus meer dan een lege bus? Die kabels liggen daar te liggen of er stoom door loopt of niet of dit in 1 richting gaat of niet. Dat zijn elektronen die vloeien, er moet daar niemand gaan bij staan om te staan pompen ofzo. De DNB heeft niet moeten investeren, ik wel, en toch ben ik degene die nog eens moet betalen bovenop mijn investering zodat de staat de KYOTONORM haalde, De volgende norm komt er weer aan en we zitten er zwaar onder, daarom dat de minister zo zit te leuren op PV cellen te plaatsen. Maar eens je ze hebt zal je wel constateren dat je 2 keer mag betalen. Als je ze niet legt mag onze staat een jaarlijkse boete van 72 miljoen euro betalen aan Europa. Dus ipv de PV cellen bezitters met de vinger te wijzen en te belasten zouden ze beter beloond woorden. DANK U om met uw privé geld te investeren om de normen te halen. Ondertussen zou met gas verwarmen (niet ecologisch) me 100 euro per jaar kosten in ons passiefhuis, nu kost het me bijna 800 euro aan procumententarief. En dat gas kan men voor die prijs van onder de zeebodem halen, verwerken en naar hier transporteren. Maar voor elektriciteit betaalt iedereen een meervoud alsof het van de andere kant van het land komt terwijl de elektriciteit gewoon van mijn dak naar mijn buren vloeit. We zouden korting moeten krijgen omdat er minder hoogspanningstransport nodig is. Dus Elia heeft veel minder werk (hoogspanningsnet) en dus minder omzet + winst en zoals verwacht hebben deze hun prijzen dus al opgetrokken ter compensatie. Elia is niet gelijk aan uw lokale DNB zoal Eandis (laagspanning = 230V), dus die willen ook nog eens hun monsterwinsten behouden. Finaal wordt alles aangerekend aan de bevolking. Plots is de term “de vervuiler betaalt” niet meer van toepassing want er zijn al teveel niet-vervuilers om hun monsterwinsten te kunnen behouden onder dat principe. Maar tegelijk wil men wel dat er toch nog meer mensen investeren om de Europese norm te halen. Dilemma dilemma. Oplossing: stop met al dat geldgewin op kap van de burger, en de natuur zal er wel bij varen. Maar ik ben niet naïef, de natuur interesseert hen helemaal niet.