Voormalig en huidig Minister voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein en Philippe De Backer vinden het onbegrijpelijk dat Groen deze morgen aankondigde dat zij het voordelig systeem van de flexi-jobs willen afschaffen. “Niet alleen laat Groen met de afschaffing van de flexi-jobs 50.000 tevreden flexi-jobbers in de kou staan, ze wil het leven van duizenden horeca-ondernemers ook moeilijker maken. Dankzij de flexi-jobs kunnen horeca-uitbaters personeel snel en goedkoop inzetten op piekmomenten. Wil Groen onze horeca echt opnieuw in moeilijkheden brengen nu het eindelijk opnieuw beter gaat in de sector? We zullen ons altijd verzetten tegen deze plannen van Groen en de leefbaarheid van de horeca en kleinhandel verdedigen”, aldus De Backer en Tommelein
Wie een extra centje wil bijverdienen kan sinds 1 december 2015 aan een voordelig tarief gaan flexi-jobben in de horeca. Voorwaarde is dat je minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever, maar je betaalt geen extra belastingen op wat je verdient als flexi-jobber. De werkgever betaalt wel 25% RSZ-bijdrage. De flexi-jobs werden dankzij het succes in de horeca op 1 januari 2018 uitgebreid naar bakkers, winkels, slagers en ook gepensioneerden. Vandaag zijn er maar liefst 51.286 flexi-jobbers aan de slag, maar liefst 5 keer meer dan bij de invoering van het systeem. De flexi-jobs brengen ook geld op. De RSZ-inkomsten uit flexi-jobs bedragen intussen meer dan 20 miljoen euro per jaar, werk dat vermoedelijk vroeger in het zwart werd gedaan.
Philippe De Backer: “Vandaag zijn er meer dan 50.000 flexi-jobbers aan de slag die gemiddeld 4 uur per week werken, en zo een extra centje verdienen. Zij bouwen ook sociale rechten op en genereren inkomsten voor de sociale zekerheid. Die mensen moeten beloond worden, omdat zij al genoeg belastingen en bijdragen betalen via hun reguliere job. Er is een enorme vraag vanuit werknemers en werkgevers om dit systeem verder uit te breiden en beperkingen weg te nemen. Denk maar aan de land- en tuinbouw of de bouwsector. Het systeem helpt ook de strijd tegen zwartwerk en was een belangrijk element voor het leefbaarder maken van de horeca. Ook gepensioneerden zijn blij met de uitbreiding die we vorig jaar mogelijk maakten. Het is onbegrijpelijk dat Groen dit systeem wil afschaffen en zo de extra netto van 50.000 flexijobbers wil afnemen.”
Open Vld wil het systeem van de flexi-jobs uitbreiden naar de ganse privésector.
Bart Tommelein: “De horeca en handel tonen dat de flexi-jobs doen waarvoor ze bedoeld zijn. Piekmomenten opvangen. Maar liefst 74% van de flexi-jobs gebeuren in het weekend. Ze komen dus bovenop de vaste tewerkstelling in de horeca, die ook met 8.000 voltijdse jobs vooruit is gegaan. Het beleid van lastenverlagingen van deze regering werkt dus. Op die weg moeten we verdergaan, met een nieuwe lastenverlaging voor iedereen die werkt en met een uitbreiding van de flexi-jobs naar alle sectoren. Wij willen mensen die werken en gewerkt hebben, belonen. Groen wil ze blijkbaar kost wat kost extra belasten, zodat ze minder overhouden.”