Op dinsdag 30 juni, exact 60 jaar na het uitroepen van de Congolese onafhankelijkheid, wordt aan het ruiterstandbeeld van Leopold II een symbolische dansperformance georganiseerd. Er is geen publiek toegelaten, maar het optreden zal via livestream te volgen zijn.
Morgen, op 30 juni, viert de Democratische Republiek Congo zijn nationale feestdag. Op die dag werd het land in 1960 onafhankelijk van België. Op die symbolische verjaardag organiseert een Congolees -Belgische gezelschap onder leiding van Michel Kiyombo, een performance aan het ruiterstandbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers.
De bedoeling was aanvankelijk om de performance te brengen op Theater aan Zee, maar door corona kan het meerdaagse theaterfestival dit jaar niet doorgaan.
Dans, tekst en muziek
Het concept en de regie van de voorstelling is in handen van Michel Kiyombo. Deze danser-choreograaf werd geboren in Congo op het einde van het regime van president Mobutu. Met het gewicht van de geschiedenis op zijn schouders, gaat de choreograaf met de performance terug in de tijd: hij heeft zich verdiept in de verhalen over het verleden van Congo, zoals ze ook in zijn familie van generatie op generatie zijn doorgegeven.
De hoofdbedoeling van de choreograaf is om deze verhalen vanuit een andere invalshoek te vertellen, maar ook om via moderne dans verder te helpen aan het verspreiden van meer kennis over de kolonisatie en de grote gevolgen voor de Congolese bevolking.
Op deze symbolische reis in de tijd wordt hij vergezeld door Djino Alolo (danser, choreograaf en rapper), Tister Ikomo (danser) en Deogracias Kihalu (performer). Het zijn allemaal Congolezen van dezelfde generatie die intussen in België wonen. Samen, en door middel van dans, tekst en muziek (van Franck Moka), willen ze het verhaal van Congo vertellen. Ze nemen daarbij ook hun eigen dagelijkse ervaring als Congolezen in België mee.
Geen publiek toegelaten, wel livestream
Stad Oostende en Oostende Mondiaal vzw ondersteunen het initiatief qua logistiek en productie. De performance past binnen het plan van de stad om actief aan de slag te gaan met het koloniaal verleden, de problematiek recht in de ogen te kijken en daarbij zowel Oostendenaars als mensen met Congolese roots te betrekken. Lees hier meer over het volledige plan van aanpak.
De voorstelling vindt plaats omstreeks 22.00 uur, maar er is uitdrukkelijk geen publiek toegelaten. Binnen de huidige coronamaatregelen is het immers niet mogelijk om een dergelijk evenement met publiek te organiseren. De omgeving rondom het ruiterstandbeeld zal tijdelijk afgezet worden en de lokale politie houdt een oogje in het zeil.
Omwille van de belangrijke symbolische timing van 30 juni, is beslist om de performance toch te laten plaatsvinden. Iedereen zal de voorstelling kunnen volgen via livestream op de Facebookpagina van Stad Oostende. Daar zal de video ook nadien te herbekijken zijn.