5 verdachten opgepakt.
Verschillende diensten van Politie Oostende hielden vrijdagnamiddag 13 januari een gecoördineerde drugsactie in het Leopoldpark. De politie blijft zo de ingeslagen weg van gerichte controles bewandelen. In de schoot van de stad werken ook verschillende actoren samen rond het thema.
Een hele vrijdagmiddag lang namen interventieploegen, wijkpolitie, rechercheurs en de hondenbrigade deel aan de gecoördineerde actie. Er vond ook een complete sweeping van het park plaats, waarbij alle toegangen werden afgezet om elke steen en morzel grond om te draaien. Het resultaat was navenant: de politie kon vijf mannen (18, 19, 29, 32 en 33 jaar) arresteren op verdenking van dealen. Ze worden gedagvaard met oog op snelrecht. De dienst Vreemdelingenzaken volgt het relaas van het vijftal mee verder op. Nog eens twee personen werden geïdentificeerd voor het bezit van verdovende middelen. De nodige processen-verbaal zijn opgesteld. Tot slot wist de politie zowel cannabis, cocaïne en hasj in beslag te nemen, alsook een ruime som geld.
Inzet van veel diensten
De actie kadert in de aanpak van een probleem waar Politie Oostende al langer op werkt. Bijvoorbeeld, in 2022 werden in het Leopoldpark 99 pv’s opgesteld, waarvan 22 voor ‘wederrechtelijk bezit van verdovende middelen’ en vijftien voor ‘verkopen of te koop aanbieden van verdovende middelen zonder machtiging’. “We zijn zeer goed op de hoogte van de problematiek in het Leopoldpark met betrekking tot dealen en gebruik van drugs. Tussen juli en december 2022 voerden we ook meer dan honderd controles uit met de interventieploegen, hondenbrigade en wijkpolitie”, geeft korpschef Philip Caestecker mee. “Binnen de recherche alleen al zijn niet minder dan tien collega’s fulltime bezig met het opsporen van dealers en het blootleggen van netwerken. Dit staat dan nog los van het werk dat daar bovenop wordt geleverd vanuit andere diensten, zoals bijvoorbeeld de interventieploegen en wijkpolitie”, benadrukt de korpschef. Politie Oostende bericht ook dat het vorig jaar al 23 nieuwe onderzoeken opstartte. In veertien daarvan zijn arrestaties verricht. 23 verdachten zijn gearresteerd, daarvan werden er negentien aangehouden door de onderzoeksrechter en zitten dus in voorhechtenis in afwachting van een behandeling voor de rechtbank.
Integrale aanpak
“De drugsproblematiek – ook in andere steden en gemeenten – is een complex verhaal en veel meer dan een criminaliteits- of veiligheidsissue. In de schoot van de stad bestaat ook het drugsplatform. Via een integrale en geïntegreerde aanpak werken tal van diensten hard op de problematiek, gericht op hulpverlening en begeleiding van druggebruikers”, onderlijnt burgemeester Bart Tommelein. “Politie, parket, het MSOC (Medisch Sociaal Opvang Centrum, red.) en alle actoren zijn samen werkzaam. De tussenkomst van politie en justitie is nooit een doel op zich, maar een middel om gebruikers naar hulp toe te leiden, terwijl we tegen dealers keihard optreden. Daarvan getuigt ook deze actie.” De politie roept iedereen op om elke verdachte zaak of handeling te melden via de noodlijn
101.