In deze blog komen de trekkers van het Vlaamse toekomstige energiebeleid aan het woord. Zij krijgen drie vragen waarin ze hun visie op de energievoorziening van 2050 toelichten.
Wat betekent duurzame energie voor u?
Duurzaam wordt zeer vaak geassocieerd met duur, maar dat is het niet. Duurzaam is vooral energie-efficiënt zijn, minder energie verbruiken, zodanig dat we minder energie nodig hebben. En twee, ervoor zorgen dat de energie die we verbruiken, dat die proper is, dat die geen uitstoot geeft, die fossiele brandstoffen dat we die uit de weg krijgen. En een belangrijke zaak is natuurlijk het aanmoedigen van hernieuwbare energiebronnen die we proberen zoveel mogelijk te plaatsen.
Hoe zou het energiesysteem in Vlaanderen er volgens u moeten uitzien in 2050?
Ons energiesysteem in Vlaanderen die zou er moeten uitzien in een systeem zonder fossiele brandstoffen en ook zonder kernenergie. Want ook daar is er probleem van afval. De ideale combinatie is wind, zon, warmte en geothermie. Met een goede mix , een goede flexibiliteit, waar we kunnen opslaan, waar we kunnen regelen. Die opslag is heel belangrijk en daar moeten we in de toekomst verder aan werken.
Wat zijn de belangrijkste trends die Vlaanderen in een stroomversnelling kunnen brengen?
De belangrijkste trends waar we aan moeten werken om er te geraken, aan onze energiepolitiek in Vlaanderen die we willen, zijn heel simpel. Opslag, wij moeten de elektriciteit die we op een bepaald moment door de omstandigheden produceren – zon, wind bv. –ook kunnen opslaan. Zodanig dat we dat later kunnen gebruiken. We moeten ook aan een flexibel systeem werken waarbij wij slim energie verbruiken. Waar wij de de momenten waarop wij energie vragen kunnen afstemmen op het aanbod. Dat wij onze elektrische wagens kunnen opladen ’s nachts wanneer wij overdag zon hebben geproduceerd. Dat wij onze wasmachine kunnen laten draaien op een moment dat er veel elektriciteit is , en dat het ook goedkoper is. Maar voornamelijk dat we ook lokaal kunnen produceren, vandaag hebben wij een heel centraal systeem waar we dan moeten zorgen dat al die energie ergens geraakt. We moeten vooral zorgen dat we dat lokaal kunnen doen en decentraal.
2 thoughts on “Stroomversnelling – interview met Bart Tommelein”
Opslag van punctueel teveel geproduceerde zonne- energie.
Met de zonnepanelen en windmolens is er een probleem van stockage van tijdelijke overproductie ( op zonnige dagen , op winderige dagen )
In de jaren 60 zijn heel wat woningen gebouwd die verwarmd worden op elektriciteit via accumulatiekachels.
Die eigenaars worden nu sterk beboet omwille van de hoge elektriciteits prijs.
Kan EANDIS bij deze mensen de nachttariefteller niet vervangen door een intelligente teller die gestuurd wordt i.f.v de overproductie van elektriciteit?
Bij teveel zon bv. wordt de teller geactiveerd en de accumulatie van die huizen slaat aan.
Op de afrekening wordt bv. dit verbruik afgetrokken van de normale teller zodat de eigenaars er belang bij hebben om zoveel als mogelijk van die elektriciteit op te slaan.
Op die manier kan een reeds bestaand potentiëel aan accumulatie gebruikt worden.
De eigenaars van dergelijke huizen moeten geen totaal renovatie doen waarbij ze uiteindelijk overschakelen naar terug fossiele brandstoffen als gas of stookolie en blijven die huizen groen.
Een win – win situatie ?
Een ander idee is om burgers uit te nodigen om te investeren in opslag van energie.
Bv. de burger installeert een batterij ( bv. Tesla module ) en Eandis installeert een intelligente meter.
Bij overproductie van bv. zonne-energie stuurt Eandis die meter aan die vervolgens stroom stuurt naar de batterij. Als aanmoediging kan Eandis bv. die stroom aftrekken van de reguliere teller en zo een voordeel bieden aan de investeerder ( dubbel voordeel want die elektriciteit kan ook gebruikt worden door de burger die ze opslaat )
Op die manier creëert men een systeem dat mooi te sturen is en dat is wat men nodig heeft met zonne- en wind-energie. Ook zijn hier geen subsidies nodig.
Dit najaar lanceren we een conceptnota rond slimme meters.