Vandaag werden tijdens de ministerraad, op initiatief van staatssecretaris Bart Tommelein en minister Willy Borsus, extra maatregelen goedgekeurd in de strijd tegen sociale dumping. De maatregelen moeten 25 miljoen euro extra opbrengen in 2016 en 50 miljoen euro in 2017. ‘Met een deel van de meeropbrengst van 2015 versterken we onze inspectiediensten. Tien procent van de 42 miljoen euro die we vorig jaar extra binnenhaalden wordt geherinvesteerd. We werven 96 extra inspecteurs aan, we hervormen de inspectiediensten en we voeren de strijd tegen schijnzelfstandigheid op’, aldus Tommelein en Borsus.
1. Hervorming en versterking inspectiediensten
Vanaf 1 juli komen er 96 extra inspecteurs. Er komt ook een ‘vliegende ploeg sociale dumping’, die kort op de bal gerichte controle-acties kan uitvoeren, bijvoorbeeld in de bouwsector, transportsector, enz.
Staatssecretaris Bart Tommelein zal een taskforce oprichten om tegen 1 oktober voorstellen te doen over de hervorming van de sociale inspectiediensten.
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) krijgt een fulltime manager om haar coördinerende taak bij het aansturen van de sociale-dumpingcontroles te versterken. Er komen twee structurele overlegcomités, één voor het stelsel van de werknemers en één voor de zelfstandigen.
2. Strijd tegen schijnzelfstandigen en proportionelere boetes
Naast illegale detacheringen van werknemers, zijn er ook steeds meer EU-onderdanen in België aan het werk via valse statuten als schijnzelfstandige, coöperatieve vennoot,… We pakken die problematiek aan, onder meer door een herziening van de wet op de schijnzelfstandigen; we vereenvoudigen de wet zodat die beter controleerbaar is op het terrein.
De boetes voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen maken we proportioneler: bij een eerste, kleine inbreuk een waarschuwing en na zes maanden een hercontrole, maar een hogere boete bij herhaaldelijke fraude of zware inbreuken.
3. Uitvoeren plannen voor eerlijke concurrentie en uitbreiding meldpunt
We voeren heel wat maatregelen uit die beslist werden tijdens de ronde tafels met de risicosectoren. Zo versterken we het Limosa-meldingssysteem voor buitenlandse arbeidskrachten. We maken de wet hoofdelijke aansprakelijkheid voor sociale en fiscale schulden beter toepasbaar op buitenlandse bedrijven.
Het meldpunt sociale fraude krijgt een knop organisaties, zodat er nog meer kwalitatief volledige dossiers zullen binnenkomen. We werven extra personeel aan voor de opvolging van de dossiers.
Bart Tommelein: ‘De focus op sociale dumping van deze regering werpt zijn vruchten af, vorig jaar haalden we dertig procent méér inkomsten uit sociale fraude. Met deze extra maatregelen schakelen we nog een versnelling hoger. We voeren de strijd tegen schijnzelfstandigheid op. En ik kom mijn afspraken met de sociale partners in de bouw-, transport-, taxi-, schoonmaak- en elektrosector na door extra te investeren in mensen en middelen voor de inspectiediensten. Tegelijk bekijken we hoe we onze diensten kunnen hervormen om sociale dumping nog efficiënter aan te pakken.’
Willy Borsus: ‘Wij willen concrete resultaten in de strijd tegen de sociale dumping. De boodschap is duidelijk. Wij zorgen voor de nodige middelen om de regels af te dwingen: versnelling van de procedures, verhoging van de boetes, extra personeel. Ik zou ook de aandacht willen vestigen op het werk dat uitgevoerd werd op initiatief van de eerste minister inzake de nieuwe wetten op de overheidsopdrachten die momenteel besproken worden in het Parlement. Het arsenaal instrumenten om de sociale dumping te breken, zal binnenkort volledig operationeel zijn in ons land. En dat was dringend.’