De Tijd – David Adriaen | Een joint venture van West- Vlamingen en Japanners gaat ’s lands grootste batterijpark bouwen in Ruien, op het terrein van wat ooit de grootste steenkoolcentrale van het land was.
Yuso, een Waregemse specialist in hernieuwbare energie, heeft de beursgenoteerde Japanse engineeringgroep Nippon Koei gestrikt voor een joint venture. Samen investeren ze zo’n 12 miljoen euro in een groot batterijpark.
Met Ruien Energy Storage willen ze begin 2020 een batterijpark van 25 megawatt (MW) klaar hebben. De batterij kan worden gebruikt om energie te leveren aan het hoogspanningsnet van Elia, als daar kleine tekorten zijn. Zulke opslagsystemen worden opgeladen als er een overaanbod aan elektriciteit is en de prijzen laag zijn. Enkele uren of dagen later, als de prijzen hoger zijn, wordt die stroom weer op het net gezet.
Maar er kan ook stroom van lokale productiemiddelen als zonnepanelen of windturbines voor een korte tijd opgeslagen worden. Denk aan een bedrijf uit de buurt dat de stroom die zijn zonnepanelen ’s middags produceren wil opslaan om ’s avond te gebruiken.
De keuze voor Ruien is geen toeval. Het Oost-Vlaamse dorp huisvestte jarenlang de grootste thermische centrale van het land. Vanaf de jaren vijftig werd er stroom opgewekt met steenkool, aardgas en houtafval. Een vijftal jaar geleden produceerde de centrale voor het laatst stroom, vorig jaar werd ze ontmanteld. De dynamitering van de drie 100 meter hoge schoorstenen en de grote betonnen koeltoren leidden tot spectaculaire beelden.
Yuso selecteerde het terrein omdat er een goede verbinding met het Elia-hoogspanningsnet is. Daarnaast komen er op de site nieuwe bedrijven, waaronder een vestiging van de Amerikaanse kofferfabrikant Samsonite.
Met 25 MW wordt de batterij in 2020 de grootste van het land. Ze kan voor een korte termijn, het gaat om enkele uren, evenveel energie vrijgeven als tien gezinnen in een jaar tijd aan stroom verbruiken.
Momenteel bevindt de grootste batterij zich in het Limburgse Dilsen-Stokkem. Daar bouwden het energietechnologiebedrijf Restore en de Vlaamse investeringsmaatschappij LRM 140 Tesla-batterijen, goed voor 18 megawatt. Op de tweede plaats staat Electrabel met een testsite dicht bij zijn elektriciteitscentrale in Drogenbos, een project dat onlangs in het nieuws kwam door een brand in een container.
De batterijprojecten stemmen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) tevreden. ‘Investeringen in batterijen en flexibiliteit zijn noodzakelijk om hernieuwbare energie op te slaan. De zon schijnt niet altijd en de wind waait niet continu. Energieopslag is cruciaal om de energieomslag in Vlaanderen mogelijk te maken.’ De minister werkt aan een ondersteuningsmechanisme voor batterijen.
Yuso, dat zes jaar geleden werd opgericht door de energiemanagers Bart Pycke en Michel Verschuere, heeft heel wat ervaring met batterijen. ‘We sturen de batterij van de Amerikaanse multinational AES in Zeeland aan. Met 10 megawatt was die tot voor kort de grootste van Europa’, zegt Verschuere.
Net als bij de zonnepanelen een decennium geleden stijgt de omvang van de projecten razendsnel. Het grootste project van Europa in Duitsland, een samenwerking tussen de energieleverancier Eneco en de autofabrikant Mitsubishi, is 48 megawatt groot. Yuso ziet overigens ook mogelijkheden om het project in Ruien uit te breiden.
Het allergrootste project ter wereld staat dan weer op naam van Elon Musk. Tesla bouwde in een recordtempo een installatie van 100 megawatt in South Australia. De Australische deelstaat kampte met zware stroomstoringen en Musk wou met het prestigeproject aantonen dat zijn batterijen, die in de Gigafactory in Nevada van de band rollen, niet enkel goed zijn voor elektrische wagens, maar ook heel wat toepassingen hebben voor energiesystemen.
Het project van Musk dreigt zijn status als grootste kwijt te spelen. De Brits-Indiase miljardair Sanjeev Gupta ontvouwde plannen voor een nog grotere batterij van 120 MW.
Yuso
Opgericht in 2012 door energiemanagers Bart Pycke en Michel Verschuere.
Regelt de energiestromen voor een 500-tal bedrijven met zonnedaken.
Stevent dit jaar af op een omzet van 3 miljoen euro. Zette de voorbije jaren een beperkte winst neer.
Stuurt een batterij van 10 megawatt aan in Nederland, tot voor kort de grootste van Europa.