Stad Oostende wil de vele afvalstraten in haar wijken proper houden. De Gemeenschapswachten, de dienst Handhaving, Openbaar Domein en de Politie slaan dagelijks de handen in elkaar om sluikstorten aan afvalstraten aan te pakken. Met een sterke handhaving zegt de Stad resoluut ‘neen’ tegen sluikstorten.
Elke bewoner of tweedeverblijver kan gebruik maken van de afvalstraten in zijn/haar buurt. Het is een gebruiksvriendelijke én snelle manier om klein afval van PMD, papier en karton, restafval en glas gemakkelijk te deponeren. “Helaas stellen we soms misbruik vast. Wie niet correct sorteert of wie zijn afval zomaar achterlaat aan een afvalstraat, gaat onherroepelijk op de bon!”, legt Schepen van handhaving Maxim Donck uit.
Wekelijks zijn er georganiseerde controles aan de afvalstraten. Daarnaast zijn er ook vaak ad-hoc controles van de verschillende diensten.
De vele inspanningen samen leverden dit kalenderjaar al 225 GAS-boetes op. De meeste GAS-boetes werden opgemaakt in de wijk Westerkwartier en de buurten Oud-Hospitaal en het Vlaams Plein. Bij de afvalstraten in de Schildersstraat, Blauwkasteelstraat, Vogelmarkt en het Gerechtsplein werd het hoogste aantal sluikstort aangetroffen. “Regels hebben geen zin als je ze niet handhaaft,” gaat de schepen verder. “De 225 GAS-boetes tonen dat het ons menens is. We willen mensen in de eerste plaats doen beseffen dat sluikstort niet in afvalstraten hoort.”
“De afvalstraten zijn er om onze stad proper en veilig te houden. Ze bieden ook een deel van de oplossing voor de meeuwenproblematiek. Maar misbruik tolereren we niet. Wie de regels overtreedt draagt daar de gevolgen van, daar zien de Politie en de Gemeenschapswachten nauwlettend op toe”, besluit Burgemeester Bart Tommelein.