Het stadsbestuur van Oostende besliste vandaag om de schuld van de stad te herschikken. Verschillende leningen waarvan de aflossingen hoog opliepen, worden gegroepeerd naar leningen met een looptijd van 20 jaar met vaste rentevoet. ‘Dankzij de lage rente kunnen we de leningen meer spreiden, waardoor we budgettaire ruimte creëren voor broodnodige investeringen in onze stad’ aldus burgemeester Bart Tommelein.
De stad Oostende heeft verschillende historische leningen lopen. De rentevoeten van die leningen zijn hoog in vergelijking met de huidige rentevoeten, ze gaan soms zelfs boven de 5 procent. De looptijd van heel wat van die leningen is ook behoorlijk kort, waardoor de aflossingen op zeer korte termijn hoog zouden oplopen. Gezien de huidige lage rente heeft het stadsbestuur die leningen laten herbekijken. Die lage rente geeft de stad immers de kans om de aflossingslast van haar schuldportefeuille de komende jaren beter te spreiden, zonder dat de globale schuldenlast stijgt.
Het college van burgemeester en schepenen keurde vandaag een schuldherschikking goed voor een deel – ongeveer een vijfde – van de historische opgebouwde schuld. Vijftig leningen voor in totaal 8,3 miljoen euro en dertig leningen voor in totaal 13,8 miljoen euro zullen telkens gegroepeerd worden tot één lening met een looptijd van 20 jaar en een vaste rentevoet.
‘Door de lage rente herfinancieren heel wat mensen vandaag de lening voor hun huis. Wie kapitaalkrachtig genoeg is betaalt de lening sneller af dan voorzien. Wie de woning wil renoveren, bijvoorbeeld om ze energiezuiniger te maken, kan ervoor kiezen om de lening net op langere termijn af te betalen. Zo daalt het maandelijkse af te betalen bedrag en komt er budget vrij om te investeren’ legt burgemeester Bart Tommelein uit.
‘Dat is exact wat we ook voor de stad willen doen. Dankzij de lage rente kunnen we de leningen spreiden over een langere termijn, waardoor we budgettaire ruimte creëren voor broodnodige investeringen in onze stad. We moeten immers op verschillende vlakken een inhaalbeweging maken. Denk bijvoorbeeld maar aan mobiliteit en de strijd tegen armoede’ zegt Bart Tommelein. ‘We willen met de nieuwe bestuursploeg het budget van de stad beheren als een goede huisvader of -moeder. Dankzij deze schuldherschikking kunnen we investeren voor onze burgers. Tegelijkertijd zijn we jarenlang verzekerd van lage rentevoeten en houden we de interesten tot de eindvervaldag onder controle.’