Stad Oostende en Politie Oostende reageren tevreden dat de geplande actie zondag wordt afgeblazen. Een betoging vormt in deze coronatijden een risico voor de volksgezondheid en zou opnieuw extra druk zetten op de veiligheidsdiensten. De organisatoren zijn welkom met een delegatie in het Stadhuis.
In het kader van de veiligheid zijn het Stadsbestuur en de politie van Oostende tevreden dat de organisatoren beslist hebben om de geplande ‘Mars voor Democratie’ nu zondag af te blazen. “We zijn steeds bereid een delegatie te ontvangen in het Stadhuis en te luisteren naar de verzuchtingen, dat hebben we al verschillende keren benadrukt”, zeggen burgemeester Bart Tommelein en korpschef Philip Caestecker.
De burgemeester kan en mag geen toestemming geven voor de geplande actie. De organisatoren gaven zelf aan dat er tussen 500 en 1.000 mensen aanwezig zouden kunnen zijn op de mars of op een eventuele alternatieve actie. Dat is niet toegelaten volgens de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad.
“Wij hebben onze vraag herhaald om te zoeken naar een creatief alternatief waarvoor geen samenscholing nodig is. Er zijn tal van manieren om je stem te laten horen. Denk maar aan de vele acties tijdens de lockdown zoals het applaus en de witte vlaggen voor de zorg, maar er zijn ongetwijfeld nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld via sociale media”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “We hebben ook opnieuw gevraagd om in deze coronatijden geen onnodige risico’s te nemen en geen extra druk te zetten op onze stad en onze veiligheidsmensen. Zij hebben de laatste maanden hun handen meer dan vol gehad om de veiligheid in Oostende te verzekeren.”
Stad Oostende deelt alvast de overtuiging van de organisatoren dat onze stad neen zegt tegen racisme en geweld. In het bestuursakkoord staat duidelijk: we nemen de strijd tegen racisme ernstig. Elke Oostendenaar bekijken we als individu binnen de Oostendse gemeenschap. Hokjesdenken zweren we af. We focussen op de toekomst. De Stad ontwikkelt een beleid tegen racisme, tegen discriminatie op de huurmarkt en de arbeidsmarkt en vóór gelijke kansen. Van welke afkomst, geaardheid of geloofsovertuiging je ook bent.
Dit alles brengt Stad Oostende ook concreet in de praktijk. Met schepen Silke Beirens is er een schepen specifiek bevoegd voor integratie, diversiteit en emancipatie. De dienst die rond diversiteit werkt, werd ook versterkt. Vandaag werkt een beleidsmedewerker fulltime aan ‘Integratie’ en een andere fulltime aan ‘Gelijke Kansen en Toegankelijkheid’. Het motto van Stad Oostende is niet voor niets ‘Allemaal Oostendenaar’.