Stad Oostende kreeg een prima score in een grootschalig onderzoek dat actievereniging GAIA uitvoerde bij alle 300 gemeenten over de mate van diervriendelijkheid. Met 84% scoort Oostende bovendien het beste van alle West-Vlaamse gemeenten.
“Hoe diervriendelijk is uw lokaal bestuur?” Dierenrechtenorganisatie GAIA zocht het uit in een grootschalig onderzoek bij alle Vlaamse gemeenten.
In 2017, vóór de vorige gemeenteraadsverkiezingen, telde Vlaanderen 95 schepenen van Dierenwelzijn. Vandaag zijn er 238 schepenen van Dierenwelzijn, op 300 steden en gemeenten: een stijging van 150%. Dat is uiterst positief. Maar wat deden de schepenen met die bevoegdheid? GAIA maakte een tussentijdse balans op.
Meer dan zestig vragen
Op basis van meer dan zestig vragen en 10 speerpunten maakte GAIA een ranking op. Tot die speerpunten behoren onder andere de aanwezigheid van een schepen van Dierenwelzijn, sensibilisering van de bevolking, een beleid rond zwerfkatten, een diervriendelijke controle van de populatie stadsduiven, de afwezigheid van levende dieren op markten, kermissen en braderijen, een verbod op knallend vuurwerk, en de onmogelijkheid om een vergunning voor thuisslachtingen te bekomen.
Stad Oostende krijgt uitstekende score
In het rapport krijgt Stad Oostende een score van 84% en valt daarmee net buiten de top 10 van alle gemeenten. Met deze score prijkt de Stad wel op de eerste plaats van alle West-Vlaamse gemeenten en kreeg ze daarvoor felicitaties van GAIA. “We zijn natuurlijk erg blij met deze prachtige score. De Oostendenaar heeft een hart voor dieren en daar hebben we als bestuur alle aandacht voor. We nemen ook de verbeterpunten van GAIA mee en daarmee raken we volgende keer gegarandeerd in de top 10”, reageert schepen van Mens & Milieu Silke Beirens opgetogen.
GAIA looft vooral de aanwezigheid van een Schepen van Dierenwelzijn, de interne medewerker om het beleid praktisch op te volgen en één of meerdere mensen die gespecialiseerd zijn in dierenwelzijn in de politiezone. Ook dat er een dierenarts met permanentie beschikbaar is indien de politie ’s nachts zwaar gekwetste dieren aantreft wordt geprezen. Verder werd nog een aantal initiatieven vermeld in het rapport: het actief sensibiliseren van burgers over dierenwelzijn, de promotie van steriliseren en castreren van huiskatten aan de hand van een premie, de ‘poespassen’ (bewoners die zwerfkatten eten mogen geven), de schuilhokjes voor de zwerfkatten, het verbod op circussen met gedomesticeerde dieren en de losloopzones voor honden. Ook het innovatieve meeuwenbeleid werd als meerwaarde vermeld.
Als verbeterpunten werd het gebrek aan budget aangehaald om gewonde zwerfdieren te verzorgen en voor de voeding van de zwerfkatten. “Om iets aan het traditionele vuurwerk – een ander werkpunt – te doen, experimenteert de Stad intussen met geluidsarm vuurwerk en stapten we af van het wekelijkse zomerse vuurwerk (Vurige Maandagen)”, besluit Burgemeester Bart Tommelein.