Stad Oostende verzamelt vertegenwoordigers van verschillende economische sectoren en belangengroepen in een werkgroep ‘Zomer 2020’. Die werkgroep moet onderzoeken welke maatregelen en acties er nodig zijn om tijdens de zomermaanden de economisch heropleving van de stad te verzoenen met de veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus.
Stad Oostende wil de zomer van 2020 zo goed mogelijk voorbereiden. Het stadsbestuur richt daarom een werkgroep op met experten vanop het terrein: horeca, toerisme, handel, stadsdiensten… “Ons belangrijkste doel is ervoor zorgen dat zoveel mogelijk bezoekers op een aangename, maar ook veilige manier van ons strand kunnen genieten” aldus burgemeester Bart Tommelein. “Voor alle duidelijkheid: iedereen is absoluut welkom aan de kust, maar we moeten de veiligheid kunnen garanderen.”
De zomer van 2020 zal anders zijn dan alle vorige zomers. De Nationale Veiligheidsraad besliste immers al dat massa-evenementen niet kunnen doorgaan. Op een zonnige zomerdag, zakken er tienduizenden mensen af naar Oostende. De stad aan zee heeft 71.000 inwoners en nog heel wat tweedeverblijvers, maar op zo’n topdag zijn er vaak meer dan dubbel zoveel mensen aanwezig. 20 à 25 procent van de dagtoeristen aan de kust trekt immers naar Oostende, dat ook nog eens over ongeveer 30% van de hotelcapaciteit van de kust beschikt. Quasi al deze hotels liggen in het centrum, waar tegelijk de grootste druk is qua dagtoerisme en tweede verblijven. Aangezien zowel het strand als de stad heel compact zijn, wil het stadsbestuur een actieplan uitwerken dat ook op zonnige zomerdagen de ‘social distance’ kan verzekeren.
Bezoekersdruk spreiden
De werkgroep ‘Zomer 2020’ zal onderzoeken hoe we de bezoekersdruk kunnen spreiden en op welke manier we de strandrecreatie, die ontzettend belangrijk is voor Oostende, optimaal organiseren. Op korte termijn zal de werkgroep een aantal keer via videoconferentie overleggen. De werkgroep zal adviezen formuleren aan het College van Burgemeester en Schepenen, dat uiteindelijk zal beslissen welke maatregelen en acties uitgevoerd worden.
“We hopen natuurlijk allemaal dat deze moeilijke periode zo snel mogelijk voorbij is. Maar in afwachting van meer duidelijkheid vanuit de hogere overheden, willen we als stad ten volle onze verantwoordelijkheid opnemen en de nodige voorbereidingen treffen. We zullen er alles aan doen om deze crisis zo goed mogelijk te doorstaan en de heropleving van Oostende op alle vlakken te verzekeren, niet in het minst voor ons toerisme”, besluit Bart Tommelein