Op woensdag 23 februari 2022 organiseert Stad Oostende een allereerste ‘Voedselforum’ in CC De Grote Post. Het is een kennis- en netwerkevent voor wie op één of andere manier met voedsel bezig is in onze stad en past binnen ‘Oostende Oogst’, de voedselstrategie van de stad. Het forum, waar heel wat Oostendse ondernemers zullen getuigen, kan ook online meegevolgd worden via een livestream.
“In 2020 lanceerde Stad Oostende een voedselstrategie voor de stad, ‘Oostende Oogst’. Met de voedselstrategie wil Stad Oostende inzetten op een duurzaam en lokaal voedselbeleid voor Oostende. Oostende geeft ruimte aan duurzame en lokale voedselproductie en ondersteunt de korte keten. Zo krijgt de Oostendenaar zo veel mogelijk gezonde en faire voeding op het bord. Die duurzame voeding moet er zijn voor iedereen. Voedselresten willen we zo veel mogelijk vermijden, door voeding slim te verwerken, te herverdelen en te hergebruiken”, vertelt schepen voor Mens en Milieu Silke Beirens.
‘Grenzen en donuts’
De nieuwste activiteit onder de vlag van Oostende Oogst is het Voeselforum, een netwerk- en kennisevenement dat voor het eerst zal plaatsvinden op woensdag 23 februari. Tijdens het voedselforum wordt deze keer gefocust op voedingsconsumptie. Keynote spreker is Kristof Rubens, beleidsmedewerker milieuverantwoorde voeding van de Vlaamse overheid. In zijn voordracht ‘Grenzen en donuts’ gaat hij dieper in op de uitdagingen en oplossingen voor voedingsconsumptie. Met daarbij ook aandacht voor wat we lokaal en als burger kunnen doen.
Oostendse ondernemers aan het woord
Daarna volgen onder de noemer ‘Passie voor voeding’ korte toelichtingen van ondernemers in onze eigen stad, en een voorbeeld van een korteketeninitiatief in Torhout ter inspiratie voor de regio Oostende. Alle Oostendse ondernemers konden een voorstel indienen om op het podium te staan.
- Gil Dumarey van UpFresh, het vroegere vleeswaren Depuydt, vertelt waarom ze kozen om hun aanbod uit te breiden met vegetarische producten
- Jurgen Dereepere van Boeren en Buren toont hoe ze streekproducenten ondersteunen
- Charlotte en Luc David van Bakkerij Decock dompelen je onder in de voordelen van nutritionele broden en lokale granen
- Lien Fonteyne van Biovita kiest er voor niet enkel een winkel te zijn, maar biedt ook workshops en opleidingen aan
Deze activiteit kadert in het Europees project Foodshift 2030 waar Stad Oostende partner van is. De stad is binnen het project één van de negen voorbeeldlaboratoria, waarbij we onze kennis rond voedselparken zoals De Tuinen van Stene ter beschikking stellen van de andere partners. De stad legt daarbij een focus op lokale voedselproductie, samenwerking met boeren en de horeca, bewustmaking rond lokale voeding en nieuwe tewerkstellingskansen in de voedselproductie.
Oostende Oogst
Onder de noemer ‘Oostende Oogst’ werden de voorbije twee jaar al tal van initiatieven georganiseerd. Zo kan je sinds eind vorig jaar tweewekelijks op woensdag terecht op de Boerenmarkt op het Mariakerkeplein voor kraakverse lokale producten. Er is heel wat beweging in de Tuinen van Stene en om de landbouw(ers) in de kijker te plaatsen, werd een fotowedstrijd georganiseerd.
Burgemeester Bart Tommelein: “Voeding is elke dag opnieuw belangrijk voor ons allemaal: als consument, horeca-uitbater, handelaar, verwerker of producent. We zetten als bestuur sterk in op participatie, en samen werken aan een duurzaam voedselsysteem is daarvoor een ideaal thema. Daarom gaan we op ons Voedselforum graag in gesprek met alle mensen die op één of andere manier met voedsel bezig zijn.”
Praktische info
Het voedselforum vindt plaats op woensdag 23 februari 2022 in CC De Grote Post van 19.00 tot 21.30 uur en is vooral gericht naar professionelen maar kan ook live meegevolgd worden via een livestream op het YouTube kanaal van de stad.
Meer info over het programma en de sprekers vind je op www.oostende.be/voedselforum. Over de voedselstrategie vind je alles op www.oostende.be/oogst.