Havensteden staan vandaag voor unieke en belangrijke uitdagingen. Om op deze vraagstukken een antwoord te bieden, organiseerde Stad Oostende in 2019 de SeaZone-competitie om duurzame, blauwe economie aan te wakkeren. Op donderdag 20 mei 2021 zette de Stad het winnende project, ‘Seaprint’ van Ithaka vzw, in de prijzen in het bijzijn van de burgemeester en schepen Verkeyn.
Net zoals de andere deelnemende havensteden Mataro (Spanje), Galati (Roemenië), Matoshinos (Portugal), Burgas (Bulgarije), Salerno (Italië) en Pireaus (Griekenland), bouwde Oostende hiervoor een werkgroep uit met enkele belangrijke lokale spelers die sterk geloven in blauwe economie en hier verder op willen inzetten. De leden van de werkgroep fungeerden als klankbord voor de geselecteerde deelnemers aan de competitie om hun ideeën tot een hoger niveau te tillen.
“Met de SeaZone-competitie stimuleren we bedrijven, kunstenaars, particulieren, jong en oud om na te denken over de link tussen duurzaamheid en blauwe economie. De uiteenlopende inzendingen bewijzen dat innovatieve industrie onze wereld echt beter maakt”, legt burgemeester Bart Tommelein uit.
“Het is bekend dat Stad Oostende volop wil inzetten op de blauwe economie. Daarom zijn wij bereid innovatieve starters ten volle te ondersteunen en hen zo alle kansen te geven om te slagen. De diversiteit van de vijf projecten is opvallend. Het gaat niet alleen om starters in de blauwe energie, maar ook in de sociale economie en in de industrie. We kunnen terecht trots zijn op de innovatiekracht die de verschillende sectoren tentoonspreiden en wensen hen alle succes toe”, voegt schepen Verkeyn toe.
De SeaZone-competitie kwam tot stand door een samenwerking tussen Stad Oostende, De Blauwe Cluster, het Vlaams Insituut voor de Zee, Economisch Huis Oostende, Toerisme Oostende, Vives Hogeschool, Bluebridge, Haven Oostende en Cepphar.
SeaZone-competitie
Uit alle inzendingen kwamen vijf projecten uit de bus die aan alle voorwaarden voldeden:
-
O.666 is een proeftuin voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij presenteerden SeaSlate: gevelbekleding gemaakt uit gerecycleerd plastic, verzameld langs onze kust.
-
Maison Saints & Bullies is een ecologische conceptwinkel dat afval uit de zee hergebruikt om er trendy en ambachtelijke modeartikelen mee te maken. Daarvoor werkt het modehuis o.a. samen met Oostendse scholen.
-
Ithaka vzw, coachingcentrum voor mensen met een beperking, bedacht een project ‘Seaprint’ waarbij hun cliënten fairtradedraagtassen en ander textiel op een ecologische manier bedrukken met zeethema’s.
-
Een team van Vives Hogeschool stelde een dronesimulator voor om dronepiloten op te leiden om controlevluchten uit te voeren in de windmolenparken voor onze kust. Het project wil samenwerken met de aanwezige spelers in de blauwe economie.
-
Studenten van UGent bedachten de FLIAT-tool, een toepassing om op een gebruiksvriendelijke wijze de impact van overstromingen te berekenen en te voorspellen.
Onderscheiding met een circulair en internationaal kantje
De coronacrisis gooide voor velen roet in het eten en daar werd in de evaluatie ook rekening mee gehouden. Alle kandidaten kregen dan ook een SeaZone-onderscheiding overhandigd door de burgemeester.
De Stad koos ervoor om de prijs te laten maken uit gerecycleerd materiaal en met een duidelijke link naar de zee. Het ontwerp is gemaakt door het creatief collectief ‘Atelier De Vonk’ dat vanuit haar werkruimte in het Oostendse O.666 afgedankt materiaal recupereert om er iets helemaal nieuws van te maken.
De jury verkoos het project ‘Seaprint’ van Ithaka vzw als het project met het meeste potentieel. Bovendien mag de winnaar zich op vrijdag 28 mei voorstellen tijdens de prestigieuze en internationale eindconferentie van het BluAct-project.
De Week van de Korte Keten
Stad Oostende bedankte de deelnemers en partners ten slotte nog met een ‘Oostendse smoefeldoze’ en maakte hiermee de link naar de ‘Week van de Korte Keten’ die loopt van 15 tot 23 mei.
In de ‘Oostendse smoefeldoze’ zitten een aantal lokale streekproducten met een knipoog naar de zee, zoals een zeebeschuit en zeewiercharcuterie van Deschildre en Seaweedchef Donald Deschaght. Ideaal om te combineren met ander streeklekkers.
De SeaZone-competitie kon rekenen op medefinanciering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Urbact-programma.