Stad Oostende wil het koloniaal verleden recht in de ogen kijken. Er zal onder andere een ’tegenbeeld’ komen als statement bij het ruiterstandbeeld van Leopold II. Alles zal gebeuren in dialoog met de Congolese, Afrikaanse én Oostendse gemeenschap.
Tegenbeeld
Een eerste actiepunt is de wandaden van het kolonialisme zichtbaar te maken, uit respect voor wat Congo en zijn bevolking heeft moeten doormaken. Daarom komt er bij het ruiterstandbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers een ’tegenbeeld’. Dat nieuwe beeld moet een sterk statement worden. “Waar het beeld komt en hoe het eruit ziet, willen we niet zelf opleggen, maar zullen we samen beslissen met de Congolese en de Oostendse gemeenschap”, zegt burgemeester Bart Tommelein.
Het beeld weghalen is geen optie, want dat zou ook de geschiedenis van het kolonialisme doen vergeten. “Dat willen we net vermijden”, aldus schepen Silke Beirens. “Ook het beeld in een museum verstoppen willen we niet. De kritiek op het kolonialisme moet net zichtbaar zijn voor iedereen, in de publieke ruimte.”
Kritische kijk
Ten tweede moet ook het plakkaatje met duiding bij het beeld worden aangepast. De tekst werd in 2016 aangebracht, maar is te halfslachtig. “De tekst fluistert, terwijl het beeld schreeuwt. Er komt dus een kritische tekst, in verschillende talen, zodat iedereen de nodige duiding krijgt”, zegt schepen Beirens.
Ten slotte wil Stad Oostende ook volop inzetten op een doorgedreven dialoog met de Congolese en Afrikaanse gemeenschap in onze stad. De aangekondigde actiepunten zijn pas een eerste reeks beslissingen, er komen nog initiatieven aan. Startpunt wordt een dansperformance aan het standbeeld van Leopold II door een Congolees gezelschap op 30 juni, de 60-jarige verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.
Stad Oostende wil het koloniaal verleden recht in de ogen kijken en ermee in het reine komen. “Dialoog en draagvlak zijn daarbij voor ons de sleutelwoorden” besluit het stadsbestuur.