Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat de bekende Oostendse filmmaker Raoul Servais op 94-jarige leeftijd overleden is. Stad Oostende rouwt, maar is vooral dankbaar voor alles wat Raoul Servais betekende voor Oostende. De ’tovenaar van Oostende’ was de vader van de animatiefilm en laat een indrukwekkend oeuvre achter.
Oostendse tekenaar, ontwerper en filmregisseur Raoul Servais overleed op 94-jarige leeftijd. Hij werd geboren in Oostende in 1928, maar woonde al meer dan 30 jaar in een klein huisje op de ‘boerenbuiten’ in Leffinge. Hij werd beschouwd als de vader en pionier van de animatiefilm. Hij werd internationaal gelauwerd met meer dan 60 onderscheidingen, waaronder ook een Gouden Palm in Cannes. Hij stond ook aan de wieg van de opleiding animatiefilm aan het KASK in Gent, de eerste in heel Europa.
Charlie Chaplin en Felix de Kat
Zijn oudste herinnering, vertelde hij in het UiTmagazine in een interview naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag, was de blijdschap die hij voelde toen hij een doosje kleurpotloden cadeau kreeg. Hij tekende enorm graag en kreeg de interesse voor film mee van zijn vader. Als vijfjarige waren zijn helden Charlie Chaplin en Felix de Kat. Hij haalde stiekem de filmbanden uit de kast en bestudeerde de tekeningen die erop stonden. Hij begreep niet hoe het kwam dat de beelden bewogen, en dat mysterie heeft hem er later toe aangezet om met film te beginnen.
Hij studeerde toegepaste kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent (KASK). Hij was de stichter van het eerste animatiefilmonderricht in Europe in het KASK. Hij doceerde aan het Hoger Instituut La Cambre te Brussel en aan het Centre Tertaire in Valenciennes. Daarnaast was hij gastdocent aan het Columbia College in Chicago en aan het California Institute of Arts in Los Angeles.
Internationaal gelauwerd
Raoul Servais verwezenlijkte een twintigtal films die meer dan zestig nationale en internationale festivalonderscheidingen behaalden, waaronder de grote prijs op de Mostra van Venetië, de Speciale Prijs van de Jury in Cannes en de Gouden Palm in Cannes. In Canada ontving hij de Norman McLaren Heritage prijs, in Valladolid De Gouden Aar voor zijn filmcarrière, in Brugge de Achilles Van Acker prijs, en in West-Vlaanderen de Vijfjaarlijkse Cultuurprijs. Hij was cultureel ambassadeur van Vlaanderen. In 1973 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Academie voor Kunst en Wetenschappen van België.
In 2018, op 90-jarige leeftijd, werd hij benoemd tot ereburger van Oostende. Zijn grafisch-filmisch oeuvre werd over de hele wereld tentoongesteld en in Mu.Zee werd een volledige vleugel aan hem gewijd.
Stad Oostende herdenkt en eert Raoul Servais
Stad Oostende wil dank betuigen aan haar ereburger en doet dat via de volgende initiatieven:
- Deelneming betuigen aan één van de grootste artiesten die Oostende ooit gekend heeft, kan via het online rouwregister op de website van Stad Oostende via www.oostende.be/raoul.
- In cultuurcentrum De Grote Post ligt er ook een fysiek rouwregister waar iedereen een persoonlijke boodschap kan neerpennen. Dit kan dagelijks van 12 tot 20 uur, vanaf 21 t.e.m. 26 maart.
Raoul Servais was een gekend en geliefd figuur in Oostende. Namens het voltallige Stadsbestuur en alle Oostendenaars: dankjewel Raoul!