Op het Sint-Petrus- en -Paulusplein naast de traditionele grote kerstboom, staan op 1 december 1500 kerstrozen opgesteld in de vorm van een lint. Het gaat om een actie van Stad Oostende en het Regenbooghuis aan Zee in het kader van Wereldaidsdag. Met het grote bloemenlint wordt aandacht gevraagd voor mensen met hiv of aids en worden de miljoenen slachtoffers van de ziekte herdacht.
Op 1 december is het Wereldaidsdag. Dan wordt er internationaal aandacht gevraagd voor mensen met hiv en aids. Het is dit jaar exact veertig jaar geleden dat de aidsepidemie uitbrak in de Verenigde Staten, met wereldwijd miljoenen doden als gevolg. Het kenmerkende rode lintje is het symbool om solidariteit te tonen met aidsslachtoffers.
Kerstrozenlint
Stad Oostende en het Regenbooghuis aan Zee maken een bloemenconstructie met 1500 kerstrozen in de vorm van een lint. Op die manier wordt er solidariteit gevraagd en worden de vele slachtoffers binnen de LGBTI+-gemeenschap ook herdacht. Het gigantische rode lint op het Sint-Petrus- en -Paulusplein van maar liefst 15 meter breed en 20 meter lang is een eyecatcher voor de vele passanten. Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens: “De planten worden uitgedeeld aan Oostendenaars en sympathisanten. We vragen het plantje een zichtbare plaats te geven in je huis of organisatie en het rode lintje op te spelden om je solidariteit te tonen met de vele aidsslachtoffers van vroeger en vandaag. In tijden van een nieuwe globale pandemie is het niet moeilijk om je in te beelden hoe groot de verwoesting en paniek tijdens de aidsepidemie was.”
Stigma doorbreken
De overblijvende planten worden geschonken aan de ziekenhuizen AZ Damiaan en Henri Serruys om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken tijdens deze vierde golf van de coronapandemie. “Zorgpersoneel heeft altijd in de frontlinie gestaan, nu tijdens de coronapandemie en veertig jaar geleden tijdens de aidsepidemie. Ook toen zagen zij patiënten alleen sterven in ziekenhuiskamers door de grote angst op besmetting in die tijd”, licht schepen van Zorg en Gezondheid Natacha Waldmann toe.
Het stigma rond aids wakkerde discriminatie en holebihaat aan. Ook vandaag zien we dat aids voornamelijk mensen in kwetsbare situaties treft: risicogroepen als druggebruikers, maar vooral ook zwarte mensen in Afrika en de VS doordat zij significant vaker in armoede leven. Die kwetsbare posities versterken enkel maar de vooroordelen over aidsslachtoffers, een ervaring waar de LGBTI-gemeenschap in Oostende zich extra solidair mee voelt.
Burgemeester Bart Tommelein: “Hiv en aids waren lange tijd omgeven door paniek en taboe. Vandaag is de ziekte met de juiste medicatie gelukkig goed onder controle te houden, maar ook nu wordt aids nog vaak als een ongemakkelijk onderwerp beschouwd en krijgen mensen met hiv te maken met discriminatie. Met deze actie tonen we onze solidariteit met alle slachtoffers van de ziekte.”
Sciensano rapporteerde 923 nieuwe hiv-diagnoses in België in 2019, wat overeenkomt met 2 à 3 diagnoses per dag. In 2018 waren er in België naar schatting 18.335 personen die leven met hiv.