De grote meerderheid van de Oostendenaars volgt de coronamaatregelen goed op. Toch wil Stad Oostende ook aandacht vragen voor het milieu tijdens de recreatiemomenten.
Uit de laatste cijfers en berichtgeving blijkt dat de maatregelen tegen het coronavirus goed worden opgevolgd. Er is minder woon-werkverkeer, maar mensen maken wel vaker een wandeling of een fietstocht in de buurt. Omdat bijna iedereen noodgedwongen thuis moeten blijven, stijgt de behoefte om kleine verplaatsingen te maken rondom de woning en om buiten een luchtje te scheppen.
Zwerfvuil in tijden van corona
Oostendenaars genieten van het privilege om de rust van het strand, de parken of de natuur in de eigen buurt te kunnen opzoeken. Stad Oostende roept op om tijdens die wandelingen of fietstochtjes altijd respect op te brengen voor het milieu en de natuur. Laat geen afval achter of gooi het niet zomaar op de openbare weg. Neem gebruikte mondmaskers of plastic handschoenen net als ander afval terug mee naar huis of deponeer ze in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. De stad zal via haar website en sociale media ook de campagne van ‘Mooimakers’ over ‘zwerfvuil in tijden van corona’ mee ondersteunen. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.
Hondenpoep en strandroof
Oostende biedt – als diervriendelijke stad – tijdens de paasvakantie alle viervoeters de nodige vrijheid op het strand. De stad vraagt hondenliefhebbers om in ruil hun verantwoordelijkheid te nemen en hondenpoep op te ruimen. Omdat het broedseizoen voor heel wat vogels intussen begonnen is, vraagt Stad Oostende extra aandacht om in de zones waar dat aangegeven is, de hond aan de leiband te houden. Spot je een rustende zeehond op het strand? Hou dan voldoende afstand, houd je hond in toom en neem ook geen foto’s van te dichtbij (minder dan 3 meter afstand) om de dieren de nodige rust te gunnen. Ook wildplassen op het strand of op de dijk is uiteraard verboden
Tot slot wil Stad Oostende een halt toeroepen aan ‘strandroof’. Het gaat hier over het massaal wegplukken van strand- en zeediertjes. Dit is een vorm van stroperij en dus illegaal. Emmers vullen met schaalhoorns, mosselen en andere eetbare schelpdieren op de strandhoofden en golfbrekers is niet toegelaten. De regels zijn er om het fragiele ecosysteem aan de kust te beschermen. Bovendien is het geen goed idee om wilde mosselen van bijvoorbeeld kaaimuren en staketsels rondom het havengebied te eten. Mogelijks zijn ze vervuild met bacteriën en toxische stoffen.
Foto: Martine Vyvey