Belga I In Oostende is donderdag de eerste van 2.500 publieke laadpalen voor elektrische wagens ingehuldigd die de komende vier jaar in heel Vlaanderen zullen worden geplaatst. “Een belangrijke stap in de energieomslag”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).
Bekijk hier het fragment van het VRT-journaal.
Bekijk hier het fragment van het Focus-WTV nieuws.
Het netwerk van laadpalen kadert in de plannen van de Vlaamse regering om elektrisch rijden te promoten. Tegen 2020 mikt de regering op 60.000 elektrische wagens. Vandaag rijden er 4.000 à 5.000 elektrische wagens in België rond.
Die elektrische wagens worden meestal thuis opgeladen (70 procent van de gevallen) en deels op het werk (20 procent). In slechts 10 procent van de gevallen worden wagens opgeladen in de publieke ruimte. Een goed uitgerust publiek netwerk moet het “sluitstuk” worden om altijd vlot met de elektrische wagen te kunnen rijden. “Mensen willen op uitstap kunnen gaan met hun elektrische wagen. Dit netwerk van publieke laadpalen is de overbrugging die nodig was”, argumenteert Tommelein. “De meeste Vlamingen zijn nu perfect in staat om een elektrische wagen te kopen en te beheren.”
Concreet zullen tegen 2020 2.500 publieke laadpalen worden geïnstalleerd, waarvan 750 dit jaar. Elke gemeente krijgt er minstens één. In bijvoorbeeld Baarle-Hertog zal dat bij één blijven, Gent daarentegen zal er tegen 2020 162 krijgen. Distributienetbeheerders Eandis en Infrax hebben een spreidingsplan opgesteld en faciliteren. De levering, plaatsing en uitbating van de palen wordt uitbesteed en werd dit jaar binnengehaald door het Nederlandse Allego.
De rekening voor het publieke netwerk zal niet in de eindfactuur van de energieconsument terechtkomen. “Het is een zelfbedruipend systeem”, verzekert minister Tommelein. Wie zijn wagen aan de paal wil opladen, zal dat kunnen via een laadkaart of een app. Elektrisch rijden is overigens goedkoper dan diesel of benzine tanken. “Met 50 euro kun je met een diesel of benzine 700 à 900 kilometer rijden. Met een elektrische wagen wordt dat 1.200 kilometer”, aldus Dries Dennequin, coördinator publieke laadpalen bij Eandis. Aan elke laadpaal kunnen twee auto’s tegelijk opladen.
Naast het netwerk van 2.500 laadpalen zullen particulieren bij de netbeheerders ook een aanvraag kunnen indienen om een bijkomende publieke laadpaal in hun buurt te installeren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn voor een wijk met veel appartementen, waar weinig privégarages zijn om de wagen thuis op te laden. Dat systeem van laadpalen op verzoek zou nog eens 1.000 extra palen moeten opleveren.
De 2.500 nieuwe publieke laadpalen zijn nog maar een begin. Ze komen bovenop de 800 à 1.000 palen die Vlaanderen vandaag al telt. Ter vergelijking: alleen al in Amsterdam zijn er 4.000 laadpalen voor elektrische wagens. Voor een volledige dekking rekent men op één paal per tien elektrische wagens.
4 thoughts on “Publieke netwerk van laadpalen voor elektrische wagens van start”
Heel goed nieuws ! ? misschien. Maar een trage laadpaal met slechts 2 aftakkingen ? Dat zal de non-believers niet aanspreken. Sedert gisteren staat voor de deur van mijn geburen een klassiek dacia Buster. Ze waren geinteresseerd in een elektrische wagen maar uiteidelijk gingen ze voor een ‘klassieker”…
Zelf – ik zit al een jaar of drie zonder auto en wil enkel nog een elektrische aanschaffen…maar dan moet er eerst een laadpaal komen binnen loopafstand. Hopelijk word ik oud genoeg ? Ik ben nu 65 en als ik 85 ben vrees ik liever niet meer met de auto te zullen rijden…
geachte , waarom zijn de elektrische stadswagens afgeschaft in oostende , parking van het stadhuis stond vol met zulke wagens en oplaadpalen , ze zijn met stille aftocht afgevoerd , welke reden ?? nu willen ze elecktrische taxis laten rijden , maar moeten de taxiuitbaters dan allemaal een Tesla kopen om een beetje actieradius te hebben ?
Dit is slechts de eerste van minstens 2.500 laadpalen die worden geplaatst over heel Vlaanderen tegen 2020. Bovendien komen er dit jaar nog 749 bij.
Er komt minstens 1 laadpaal in elke gemeente en dit steeds op strategische plaatsen zoals de parking van een sporthal, cinema, toeristische trekpleister… Je hoort best eens bij het gemeentebestuur waar in jouw gemeente zij laadpalen voorzien
We hebben het nagevraagd.
Met de meeste modellen kun je gemakkelijk 250 km rijden, dus als het gaat over verplaatsingen binnen een stad is dat toch al redelijk wat.