Nieuw: Blauw Innovatiedorp richt blik op maritieme toekomst van Oostende
Het maritieme festival ‘Oostende voor Anker’ zal dit jaar van 1 tot en met 4 juni de stad innemen met alles wat de maritieme wereld te bieden heeft. Bezoekers kunnen aan boord gaan van meer dan 150 schepen en alles te weten komen over de geschiedenis en de toekomst van de zeven zeeën aan wal.
Burgemeester Bart Tommelein: “We kijken al volop uit naar het grootste maritieme evenement aan de Kust. ‘Oostende voor Anker’ is een fantastische vierdaagse die Oostendenaars en bezoekers laat kennismaken met alles rond scheepvaart. Dit jaar zorgen we voor het eerst ook voor een vooruitblik naar onze maritieme toekomst, met een heus Blauw Innovatiedorp.”
Blauw Innovatiedorp toont de vele activiteiten op zee
Oostende voor Anker breidt dit jaar uit met een Blauw Innovatiedorp in samenwerking met De Blauwe Cluster. De Blauwe Cluster is een onafhankelijke en neutrale partner die Vlaamse bedrijven ondersteunt bij het opzetten van partnerschappen met andere bedrijven, kenniscentra en overheidsinstellingen met het oog op de ontwikkeling en de bevordering van economische activiteiten op zee.
Het Blauw Innovatiedorp is opgebouwd uit een 20-tal standen van bedrijven, universiteiten en organisaties die actief zijn op en rond de zee. Ze vertellen een boeiend verhaal aan de hand van video’s over maquettes tot demo’s. Terwijl de kinderen hun ogen uitkijken of creatief aan de slag kunnen, leren volwassenen meer over de vele mogelijkheden die de zee ons biedt.
Venetiaanse scheepswerven
Tijdens Oostende voor Anker zal je een niet alledaags zicht voorgeschoteld krijgen: gondels die in het Mercatordok rondvaren met het nodige vlagvertoon. Met de drie type gondels, Gondole del Settecento, Mussin ‘Albino’ en Gondolino ‘Giorgio’, zal je dagelijks kunnen meevaren. De drie types hebben hun eigen specificiteit, waarbij de ‘Giorgio’ het meest gekend is, want het is het basisvaartuig van de hedendaagse gondels die ingezet worden voor de duizenden toeristen in Venetië.
Naast deze traditionele vaartuigen, zijn ook alle ambachten nodig voor de bouw van een ‘gondola’ aanwezig op het Sint-Petrus- en -Paulusplein. In het ambachtendorp kan je zowel smeden als houtbewerkers en ambachtslui aan het werk zien die instaan voor de versiering van de vaartuigen. Je kan er deskundige uitleg krijgen over bijvoorbeeld de asymmetrische vorm van het vaartuig, nodig voor een gemakkelijke voortstuwing.
“Het thema van Oostende voor Anker is dit jaar Venetiaanse Scheepswerven”, zegt curator Hubert Rubbens. “In een stad omringd door water, spelen gondels al eeuwenlang een belangrijke rol om mensen en goederen te vervoeren langs de smalle en ondiepe kanalen. Venetië kent dan ook een rijke maritieme geschiedenis. Speciaal voor Oostende voor Anker verlaten de typische bootjes hun thuishaven en meren ze aan in het Mercatordok.”
Zelf gaan varen
Naast de gondels in het Mercatordok zijn er opnieuw imposante schepen van de partij. Met de Atlantis en de Morgenster verwelkomt het festival twee kanjers van de open zee. Bij de George Stephenson en Jantje kun je als bezoeker terecht om op zee te gaan. Deze schepen zullen dit jaar aangemeerd liggen ter hoogte van de Visserskaai en Montgomerykaai. Zo wordt het evenement nog meer gespreid in de stad.
Met de vereniging ‘Zeezien’ zal het ook voor mensen met een fysieke of mentale beperking mogelijk zijn om op zee te gaan. Tijdens Oostende voor Anker worden er dagelijks vier gratis afvaarten georganiseerd voor organisaties en verenigingen met een werking voor personen met een beperking.
Ook voor de jongeren die minder kansen krijgen in het leven staat Oostende voor Anker paraat. In samenwerking met organisaties voor bijzondere jeugdzorg zijn er gratis afvaarten voorzien, zodat de kinderen een toffe dag kunnen hebben. Dit jaar wordt hiervoor samengewerkt met Koninklijk Werk Ibis, Dagcentrum De Takel en De Brem.
Oostende voor Anker met kinderen
Oostende voor Anker is een ideale uitstap om kinderen te laten kennismaken met de wonderen van de zee en de scheepvaart. Een bezoek aan één van de grote schepen spreekt meteen tot de verbeelding, maar daarnaast valt er nog heel wat te beleven om de kleinste bezoekers een boeiende dag te bezorgen. Zo zijn er voorleessessies met Doris Klausing, is er een garnaalpelwedstrijd voor de allerkleinsten of kunnen ze nu al aan de slag met een leuke zoektocht in de stad.
In aanloop naar Oostende voor Anker kunnen gezinnen aan de slag met een zoektocht in het kader van de maritieme wereld. James – het kindvriendelijke stadsfiguur van Stad Oostende – raakte zijn notitieboekje kwijt waarin hij al zijn tips en weetjes verzamelde over de haven van de Stad aan Zee. Tijdens de speurtocht door het centrum van de stad kunnen kinderen verschillende opdrachten uitvoeren en via morsecode de locatie van het boekje achterhalen. De zoektocht dompelt kinderen onder in de wereld van oceanen, boten en schepen en stoomt hen klaar voor de maritieme vierdaagse: Oostende voor Anker.
Peter Craeymeersch, Algemeen Directeur Toerisme Oostende vzw: “In aanloop naar het evenement willen we gezinnen laten kennismaken met het nautische DNA van onze stad. Dit jaar pakken we tijdens Oostende voor Anker uit met een tot de verbeelding sprekend thema: Venetië. Door nog meer in te zetten op de beleving op het water willen we bezoekers helemaal onderdompelen in de maritieme wereld. We kijken ook naar de toekomst en de innovaties, die vlak voor onze kust gebeuren.”
Naast de schepen pakt Oostende voor Anker ook uit met een grote maritieme belevingsmarkt. Een greep uit het aanbod: smullen van vers gerookte haring en zalm of streekproducten, luisteren naar spannende verhalen van ervaren zeebonken of folklore muziek, genieten van de animatie en optredens of meer leren over de bouw en restauratie van schepen.