Open Vld houdt onze provincie veilig en verkeersveilig

Posted on Posted in In de pers, Open Vld, Verkiezingen

Zonder veiligheid is er geen vrijheid. Het verzekeren van de veiligheid van zijn inwoners is dan ook dé kerntaak van de overheid. Open Vld zet de komende jaren in op het verder verhogen van de veiligheid van de West-Vlamingen, en dit zowel thuis, op straat, op de fiets als in de wagen. “Het aantal home- en carjackings in onze provincie is de laatste jaren gehalveerd, en er waren in 2018 33% minder dodelijke slachtoffers in het verkeer dan in 2014. Met onze plannen willen we verder gaan op deze ingeslagen weg,” aldus lijsttrekkers Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne.

Veiligheid

Open Vld heeft steeds gepleit voor een cameraschild met nummerplaatherkenning rond WestVlaanderen om de grenscriminaliteit te bestrijden. Vandaag is dit een feit. Met dit cameraschild van bijna 300 camera’s is de veiligheid in onze provincie fors gestegen. “Het nationaal platform waarop al deze camera’s aangesloten moeten worden, is een noodzakelijke volgende stap. Nu werken verschillende systemen nog naast elkaar. De oplevering moet er snel komen om de samenwerking tussen de politiezones nog te verbeteren,” zegt lijsttrekker voor het federaal Parlement Vincent Van Quickenborne.

Bovendien hebben we nu een veel betere samenwerking met de Franse politie waardoor de politie tot in Frankrijk kan gaan om gestolen buit in beslag te nemen en verdachten aan te houden. Dit werkt via Europese onderzoeksbevelen en Europese aanhoudingsmandaten. Onlangs werd er dure kledij gestolen in een bekende sportwinkel. Op basis van camerabeelden en nummerplaatherkenning kon onze politie samen met de Franse politie een huiszoeking doen bij de verdachten. De gestolen kledij werd in beslag genomen en de verdachten werden uitgeleverd voor opsluiting.

Het werk is hiermee nog niet af. In een volgende stap zetten we in op een mobiel cameraschild. Op mobiele politiecombi’s komen er camera’s met nummerplaatherkenning zodat alle geseinde voertuigen sneller in beeld komen. Zo verhogen we de pakkans. Politiezone Vlas zal alvast het voortouw nemen.

Van de 41 door Vlaanderen aangekondigde trajectcontroles in West-Vlaanderen, werkten er in februari 2019 welgeteld drie. Om de verkeersveiligheid in onze provincie te verhogen moeten de niet-werkende trajectcontroles snel operationeel worden. Een goed voorbeeld is de trajectcontrole langs de N50 tussen Bellegem en Kooigem, die al actief moest zijn in oktober 2018. “Door een probleem met de verbinding van de camera’s met het platform van de federale politie werkt de trajectcontrole na zes maanden nog altijd niet. Het gaat om een raamcontract afgesloten met Proximus. Al maanden slepen de problemen aan. Er zijn tal van technische problemen. Ons geduld raakt op. Op deze weg waren er sinds 2013 veertig ongevallen, waarvan zeventien met gewonden en één met doden,” aldus lijsttrekker voor het federaal parlement Vincent Van Quickenborne.

Naar analogie met het cameraschild rond de haven van Antwerpen, wordt een cameraschild geplaatst rond de haven van Zeebrugge. Een deel van de financiering van dit project kan aangevraagd worden bij de Europese Unie. “Het aantal schadegevallen aan trucks, omheiningen, etc. is door de problematiek van de transmigranten zorgwekkend gestegen. Dit cameraschild moet zorgen voor een daling van het aantal gevallen, zodat havenbedrijven geen klanten verliezen die voor een ander haven kiezen,” zegt lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Bart Tommelein.

Verkeersveiligheid

Vandaag is het de politie die alle snelheidsovertredingen vaststelt en verwerkt. Dat zorgt voor een enorme werkdruk bij de politie en de parketten. Niet-essentiële taken, zoals de vaststelling van snelheidsovertredingen, moeten ook vastgesteld kunnen worden door de private sector, dit uiteraard onder controle van de politie. Het personeel bij de politie dat zo wordt uitgespaard kan ingezet worden voor echt politiewerk.

Steden en gemeentes geven we de mogelijkheid om via het GAS-systeem de afhandeling van de lichte snelheidsovertredingen (< 20 km/u) op zich te nemen. Steden en gemeenten kunnen daarvoor een specifiek politiereglement aannemen en een protocol afsluiten met het parket. Op die manier zullen de parketten verder worden ontlast. Zij kunnen zich op die manier focussen op het bestraffen van zwaardere inbreuken en dit geeft de gemeenten de kans om in te zetten op een coherent en efficiënt verkeersbeleid.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.