In de strijd tegen het coronavirus neemt Stad Oostende nu al een heel jaar lang een rol op binnen het contactonderzoek en de opvolging van de coronamaatregelen. Met de inzet van covid-coaches wil de stad mensen ondersteunen om maatregelen zoals thuisisolatie goed te begrijpen en op te volgen. De bedoeling is om zo het aantal besmettingen blijvend onder controle te houden in Oostende.
Covid-coaches
Anderhalf jaar lang al wordt alles op alles gezet in de strijd tegen het Coronavirus. Ook Stad Oostende heeft de afgelopen maanden grote inspanningen geleverd, niet alleen met de oprichting van een triage-, test- en vaccinatiecentrum, maar ook om alle inwoners, inclusief de meest kwetsbare, correct toe te leiden en voldoende informatie te geven. Samen met de Eerstelijnszone, de ziekenhuizen, de huisartsen en vele andere gezondheidspartners is het tegengaan van stijgende besmettingen het afgelopen jaar de prioriteit geweest.
Sinds vorig jaar neemt Stad Oostende een actieve rol op wat contactonderzoek betreft, en ook voor de begeleiding van mensen die besmet zijn met COVID19. Vijf covid-coaches zijn reeds een jaar aan de slag in het kader van de opvolging van de maatregelen, en dat met succes.
Heldere uitleg en ondersteuning bij thuisisolatie
De covid-coaches zijn medewerkers van Stad Oostende die via de telefoon, maar ook op huisbezoeken, de tijd nemen om helder uit te leggen wat de maatregelen zoals bijvoorbeeld thuisisolatie precies inhouden. De covid-coach luistert naar vragen en zoekt mee naar oplossingen voor problemen die zich stellen bij een quarantaine.
De coach gaat samen met de persoon of het gezin op zoek naar een manier om de komende periode door te komen. Thuisisolatie is immers een uitdaging op zowel praktisch als psychisch vlak. Waar mogelijk biedt de stad ook extra ondersteuning, zoals maaltijden aan huis.
Duizendste contact
Na een jaar werden ondertussen 1.000 mensen geholpen door de covid-coaches. De focus van de begeleiding is in de loop van het jaar sterk geëvolueerd. Er is ook veel flexibiliteit nodig van de medewerkers om zich aan te passen aan de doelgroep. Afhankelijk van opleidingsniveau, leeftijd, taal,… kan het nodig zijn om meer specifieke aanpak te hanteren.
Enkele voorbeelden:
Het doelpubliek werd steeds jonger als gevolg van de vaccinatiecampagne en de laatste maanden ook de teststrategie (meer jongeren worden getest).
Doorheen het verloop van de crisis zijn mensen steeds beter geïnformeerd over de globale aanpak van de overheid als de specifieke maatregelen. De coaches zetten daarom steeds meer in op begeleiding, naast informatie.
De kinderziektes van in de nationale contacttracing zijn al langere tijd achter de rug, de samenwerking verloopt vlot en is aanvullend.
Een constante in de feedback is dat de mensen covid-coaching zien als ondersteuning en niet als controle. Negatieve reacties zijn zeldzaam. De geboden hulp wordt sterk geapprecieerd, en dat is alvast een mooie reden om minstens tot het einde van de vaccinatiecampagne de covid-coaching verder te zetten.