Oostends bedrijf optimaliseert golfenergie

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

GolfslagtechnologieHet Oostendse bedrijf Luminaria heeft mooie resultaten geboekt met een gloednieuwe stormbestendige golfenergieconvector. Dat resultaten werden donderdag voorgesteld in het Oostendse wetenschapspark Greenbridge. Het bedrijf wil tegen 2018 een eerste golfpark met een vermogen van 1 MegaWatt (MW) uitbouwen voor de kust van Schotland.

Bekijk hier de reportage over golfslagtechnologie in het journaal.

Hoewel het halen van energie uit zee- en oceaangolven nog in de kinderschoenen staat, is er al enorm veel beweging in de sector. Het jonge bedrijf Luminaria maakt daar deel van uit. Het bedrijf onderzoekt hoe er een maximaal rendement kan gehaald worden uit een golfslagconvector.

Op twee vlakken onderscheidt het bedrijf zich. Enerzijds maken ze hun toestel stormbestendig. “De meeste energie ontstaat uit grote golven, maar dat is niet altijd optimaal voor de toestellen. Daarom laten wij, als er teveel beweging ontstaat, het toestel zakken tot de ideale golfslag”, aldus zaakvoerder Steven Nauwelaerts. Het toestel verteerde golven van 2,7 meter. Anderzijds mikt Luminaria niet op het diep water, dieper dan 70 meter, maar wel op ondiep water, van 30 tot 70 meter diepte. “Daar zit ook het meeste potentieel naar mogelijke exploitatie toe. We mikken op de kleinere golven die er sowieso altijd zijn.”
Het toestel, een schaalmodel, bleek een rendement te halen van 50 procent ten opzichte van de totale energie die ontstaat uit golven. Dat noopt het bedrijf ertoe om nu werk te maken van een golfslagconvector op volledige schaal en dat dan te gaan te testen in Schotland, uiterlijk tegen 2017. In 2018 moet het toestel uitgerold worden in een eerste commercieel golfpark van tien eenheden met een gezamenlijk vermogen van een MegaWatt.
Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) ondersteunt het project. “Uit cijfers blijkt dat tien procent van de totale energieproductie kan komen uit dit soort blauwe energie. Er is een wereldwijd potentieel van twee TerraWatt per jaar. Of deze technologie in de Noordzee kan komen, moet nog uitgetest worden. Maar het is niet omdat het niet voor de Belgische kust kan komen, dat we deze technologie niet kunnen exporteren naar landen waar het wel kan”, besloot hij.

Bron: BELGA

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.