Op 30 en 31 januari strijkt de top van het internationale veldrijden neer in Oostende. Toeschouwers zullen er niet bij zijn, maar toch blijft het WK een belangrijk moment voor de stad. Oostende onderstreept dat met een aantal coronaveilige randactiviteiten en zal zijn troeven volop in de verf zetten voor de miljoenen fans die de strijd om de regenboogtruien op tv volgen.
In februari 2018 wees de internationale wielerbond UCI het wereldkampioenschap veldrijden toe aan Oostende. Het plan was om het succes van het Belgisch Kampioenschap in 2017 te herhalen: spannende crossen, een straf parcours met een passage over het strand en een spectaculaire brug en tienduizenden toeschouwers die de veldrijders aanmoedigen.
Het coronavirus zorgt ervoor dat het WK cyclocross op 30 en 31 januari niet het geplande volksfeest zal zijn waar Oostende van gedroomd had. Oostendenaars missen de kans om toeschouwer te zijn bij een topevenement in eigen stad en de lokale horeca kan niet de grote massa toeschouwers ontvangen die anders in de Stad aan Zee zou neerstrijken.
Toch wil Stad Oostende, dat het WK organiseert samen met het veldritcomité Hooglede-Gits niet bij de pakken blijven zitten. Een wereldkampioenschap blijft, ook zonder publiek, een belangrijk moment voor de stad. Het WK veldrijden wordt jaarlijks op tv gevolgd door meer dan een miljoen Belgen, een half miljoen Nederlanders en nog eens minstens honderdduizend kijkers uit andere landen wereldwijd.Toerisme Oostende, Economisch Huis en Stad Oostende werkten daarom samen een aantal coronaveilige initiatieven uit.
- Langs het parcours komen originele banners die de troeven van Oostende in de verf zetten. Deze banners zorgen voor herkenbaarheid in het parcours. Misschien demarreert Wout van Aert wel in de Ensorbocht of pakt Mathieu van der Poel uit met een versnelling op de The Crystal Ship-strook? Opmerkzame kijkers kunnen daarnaast ook nog een weekendje weg winnen naar Oostende in het najaar. Alle informatie over hoe deel te nemen, is te vinden op ww.visitoostende.be/wk.
- Het WK vindt plaats zonder publiek, maar toch zullen er 35 Oostendse sportieve ambassadeurs langs het parcours staan. Oostende is een echte (top)sportstad en daarom staan er levensgrote borden van Oostendse sporters: topsporters als Emma Plasschaert, Kimmer Coppejans, Sandrine Tas en spelers van BC Oostende en KV Oostende, maar ook recreatieve sporters van jong tot oud die symbool staan voor het sportieve karakter van de stad.
- Oostendenaars zullen in het WK-weekend niet enkel kunnen genieten van topcross op tv, maar ook van het allerbeste wat de Oostendse horeca te bieden heeft. Economisch Huis Oostende lanceert een speciale WK take-away-actie: een aantal zaken bieden op 30 en 31 januari speciale deals en/of menu’s aan. Zo kan je je niet alleen verwarmen aan de cross op tv, maar bijvoorbeeld ook aan een heerlijke Oostendse Aperobox of aan Noordzeebouillabaisse, tegen een scherpe prijs. Daarnaast blijft natuurlijk ook het normale en ruime take-away aanbod ook gelden op 30 en 31 januari.
- Voor wie het veldrijden toch wil beleven en combineren met een bezoek aan Oostende: niet getreurd, nog tot 16 mei loopt in de Venetiaanse Gaanderijen de expo ‘Droogvis, Slijk en Algipan – Vlaamse meesters van de cross’. De tentoonstelling legt de ziel van de cross en zijn coryfeeën bloot met ijzersterke foto’s, straffe verhalen en audiofragmenten van Michel Wuyts, te beluisteren in de ErfgoedApp. ‘Droogvis, Slijk & Algipan’ startte al half december en is een groot succes: al meer dan 2.400 bezoekers kwamen langs.
- Vanuit diezelfde Venetiaanse Gaanderijen maakt Focus & WTV samen met Stad Oostende een thema-uitzending van de sporttalkshow ‘Offside’. Het programma zal volledig gewijd zijn aan het WK in Oostende: bondscoach Sven Vanthourenhout blikt samen met crosslegende Paul Herygers vooruit op de strijd om de wereldtitels. Ook de expo ‘Droogvis, Slijk & Algipan’ komt aan bod, want curator Jelle Vermeersch (ex-Bahamontes) schuift mee aan tafel. ‘Offside WK Oostende’ vormt de start van de WK-week en wordt op maandag 25 januari om 21.00 uur uitgezonden op Focus & WTV, maar zal ook te bekijken zijn via de website en sociale media van Stad Oostende.
- De coronamaatregelen maken het niet makkelijk om ook recreatieve sporters te betrekken bij het WK cyclocross. Voor de allerjongste rennertjes, tussen 8 en 12 jaar oud, is er wel een unieke kans. Cycling Vlaanderen organiseert voor hen een initiatie op het WK-parcours op woensdagnamiddag 20 januari, onder leiding van ervaren instructoren zoals Rudy De Bie. Ook 20 jeugdrenners van de Oostendse wielerclub Noordzeemeeuw doen mee en ontdekken zo het pittige parcours waar hun helden straks strijden om de wereldtitel.
- Tot slot is er nog er een exclusieve WK-box als voordeel voor 100 UiTPAS-houders. Wie 25 punten spaarde op zijn UiTPAS en de expo bezoekt, kan zo’n box krijgen. Daarin zitten onder andere drinkbussen, miniatuur Flandrien-renners, een flesje Kwaremont-bier, een cadeaubon voor Sportsolid en nog veel meer. Daarnaast kan je in ruil voor 10 UiTPAS-punten de expo gratis bezoeken. UiTPAS is een vrijetijdspas waarmee je voordelig aan tal van cultuur-, sport-, en jeugdactiviteiten kunt deelnemen.
Stad Oostende bundelt alle info over deze activiteiten op haar website op één pagina: www.oostende.be/WK2021. Op diezelfde pagina is ook informatie te vinden over de tijdelijke parkeer- en verkeersmaatregelen.
De hinder voor omwonenden wordt zo veel mogelijk beperkt. Zo blijven alle woningen, appartementen en parkeergarages steeds bereikbaar. Wel is er tijdens de officiële trainingen (vanaf donderdag 28 januari) tot en met de laatste wedstrijddag (zondag 31 januari) op een aantal tijdstippen geen doorgaand verkeer mogelijk vlakbij het parcours (aan de Wellington hippodroom), noch voor wagens, voetgangers of fietsers. Dat betekent dat het niet mogelijk is om via de Koningin Astridlaan (kustbaan), de zeedijk of het strand vanuit het centrum richting Mariakerke te gaan of omgekeerd. Er is een omleiding via de Nieuwpoortsesteenweg.