Onterecht geparkeerd op plaats voor zorgverstrekkers of mensen met een handicap in Oostende? Dan wordt wagen weggesleept

Posted on Posted in Mobiliteit, Oostende - De Stad aan Zee

Plaatsen voor zorgverstrekkers en mensen met een handicap zijn er met een heel specifiek doel. Ze zorgen ervoor dat patiënten snel de nodige hulp kunnen krijgen en dat mensen met een handicap dicht bij hun bestemming kunnen parkeren. Stad Oostende zal nog strenger optreden tegen wie onterecht op dergelijke plaatsen parkeert: hun wagens zullen voortaan weggesleept worden.

In Oostende zijn er momenteel 56 parkeerplaatsen voor zorgverstrekkers, bijna de helft daarvan (24) liggen in het stadscentrum. De parkeerplaatsen zijn aangeduid met een blauw parkeerbord met in witte letters ‘zorgverstrekker’ of ‘zorgverstrekker betalend’ op. De borden wijzen de plaats aan waar enkel dokters, verpleegkundigen, kinesisten… kunnen parkeren.

Parkeren voor zorgverstrekkers en mensen met een handicap werd uitgebreid

“Het is voor ons een prioriteit dat zorgverstrekkers hun patiënten vlot kunnen helpen. Daarom hebben we deze legislatuur het parkeren voor zorgverstrekkers uitgebreid”, zegt burgemeester Bart Tommelein. Het aantal parkeerplaatsen voor zorgverstrekkers werd opgetrokken met 14 plaatsen, zorgverstrekkers kregen de toestemming om anderhalf uur te parkeren op plaatsen voor gemeentelijke parkeerkaarten (vroeger bewonersparkeren) en ook audiologen, podologen en logopedisten kregen de mogelijkheid een zorgverstrekkerskaart aan te vragen.

Er werden ook extra parkeerplaatsen voorzien voor mensen met een handicap. Op dit moment zijn er 644 plaatsen over het hele grondgebied van Oostende.

Wie onterecht de auto parkeert op een parkeerplaats voor zorgverstrekkers, krijgt een retributie van 100 euro per 24 uur. De handhaving gebeurt dagelijks door scanwagens. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 506 boetes uitgeschreven voor het onterecht parkeren op zo’n plaats. Sta je zonder toelating op een parkeerplaats voor mensen met een handicap, dan riskeer je een onmiddellijke inning van een verkeersboete van 116 euro.

Nog strenger optreden en takelen

“Maar dat is dus nog niet voldoende. Zorgverstrekkers en bewoners signaleren ons dat er vaak langdurig wagens op die plaatsen geparkeerd staan, vaak ook met buitenlandse nummerplaten. We zullen daarom een stap verder gaan en ons gemeentelijke reglement aanpassen zodat we die fout geparkeerde auto’s kunnen wegslepen”, legt burgemeester Bart Tommelein uit.

De aanpassing van het gemeentelijk reglement zal voorgelegd worden op de volgende gemeenteraad. Gemeentelijk parkeerbedrijf Mobil’O zal op basis van real-time vaststellingen van de scanwagen nagaan of er een vergunning is om op plaatsen voor zorgverstrekkers te parkeren. Die lijst wordt dan zo snel mogelijk aan de politie bezorgd die zal overgaan tot takelen.

“Wij zullen nog forser optreden tegen mensen, binnen- en buitenlandse bezoekers, die parkeren op plaatsen voor zorgverstrekkers en mensen met een handicap. Die plaatsen zijn er specifiek voor hen en die zijn ook echt nodig. We moeten zorgen dat die beschikbaar zijn voor wie ze nodig heeft”, besluit de burgemeester.