Op 24 maart 2022 worden voor het eerst de “Boon literatuurprijzen” uitgereikt in Oostende. Om de genomineerden alvast te leren kennen, ontwikkelde Toerisme Oostende een interactieve wandeling doorheen de stad. Langs het parcours krijg je, naast een beschrijving van het boek en de auteur, ook nog een fragment uit elk boek te horen.
De Boon voor literatuur, de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken zal dit voorjaar voor het eerst worden uitgereikt. De prijs bestaat in twee categorieën: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Een jaar lang lazen twee vakjury’s in totaal 675 boeken. Ze selecteerden voor elke categorie 15 boeken die kans maken om de Boon, de belangrijkste Vlaamse literatuurprijs met een geldprijs van telkens 50.000 euro, te winnen. De winnaars worden op 24 maart 2022 bekendgemaakt in cultuurcentrum De Grote Post in Oostende.
Om kennis te maken met de verschillende titels ontwierp Toerisme Oostende vzw een interactieve literaire wandeling doorheen de stad. Zo vind je namelijk op 15 strandcabines een beschrijving van het boek en de auteur die het schreef. Ter plaatse kun je ook een fragment uit de boeken beluisteren.
“Oostende en literatuur worden de komende maanden nog sterker aan elkaar gelinkt. Zo krijgen we het allereerste non-fictie boekenfestival FAAR van 17 tot 20 maart en met de uitreiking van de Boon prijzen halen we literair Vlaanderen naar onze stad. Het is vanzelfsprekend dat we inwoners en bezoekers willen laten kennismaken met dé titels van 2021. Door een klein voorsmaakje te tonen, hopen we dat we meer mensen warm kunnen maken om zelf op ontdekking te gaan”, zegt burgemeester Bart Tommelein.
In Oostende plaatst het voorjaar helemaal in het teken van de literatuur. Naast de uitreiking van de Boon voor Literatuur staan ook nog Liefde tussen de Lijnen in De Grote Post en de uitreiking van de Poëzieprijs Stad Oostende op de agenda. Van 17 tot 20 maart volgt dan de eerste editie van FAAR, het nieuwe non-fictie boekenfestival in de stad aan zee.
Praktisch
De wandeling is opgebouwd uit twee lussen met het Monacoplein ( ter hoogte van Kursaal Oostende) als middelpunt. De oostelijke lus loodst je langs de Visserskaai en door het centrum van de stad. Deze lus is goed voor een korte wandeling van ongeveer 3 kilometer. Bij de westelijke lus wandel je dan weer langs de Albert I-Promenade tot de bibliotheek Kris Lambert en terug. Ook deze lus heeft een afstand van ongeveer 3 kilometer. De route zal beschikbaar zijn tot 24 maart 2022.
Het plan is digitaal te verkrijgen op de website www.visitoostende.be en een geprinte versie kan gratis afgehaald worden bij Toerisme Oostende tijdens de openingsuren.
Genomineerden
Kinder- en jeugdliteratuur
-
De eik was hier – Bibi Dumon Tak & Marije Tolman (Querido)
-
De Tunnel – Anna Woltz (Querido)
-
Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos (Lannoo)
-
Er was eens een koe – Pim Lammers & Marije Tolman (Querido)
-
Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk & Yvonne Lacet (Ploegsma)
-
Het bamboemeisje – Edward van de Vendel & Mattias de Leeuw (Querido)
-
Het kleine huis bij de rivier – Selma Noort (Leopold)
-
Later als ik groot ben – Bette Westera & Mattias de Leeuw (Lannoo)
-
Lennox en de gouden sikkel – Zindzi Zevenbergen, Brian Elstak & Hedy Tjin (De Harmonie)
-
Mijn oma – Jan De Kinder (De Eenhoorn)
-
Papa is een ijsbeer – Edward van de Vendel & Saskia Halfmouw (De Eenhoorn)
-
Schaduw van Toet – Lida Dijkstra & Djenné Fila (Luitingh-Sijthoff)
-
Wat is kunst? – Ted van Lieshout (Leopold)
-
Witje – Paul de Moor & Kaatje Vermeire (Leopold)
-
Zonder titel – Erna Sassen & Martijn van der Linden (Leopold)
Fictie en non-fictie
-
A.D. – Gustaaf Peek (Querido)
-
De geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker (Das Mag)
-
De gevangenisjaren – Erdal Balci (De Geus)
-
De grenzeloze rivier – Mathijs Deen (Thomas Rap)
-
De kosmische komedie – Frank Westerman (Querido)
-
De Poel – Pauline de Bok (Atlas Contact)
-
Erasmus: dwarsdenker – Sandra Langereis (De Bezige Bij)
-
Ik ga leven – Lale Gül (Prometheus)
-
Is dit alles? – Jan Postma (Das Mag)
-
Jaguarman – Raoul de Jong (De Bezige Bij)
-
Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)
-
Nieuw België – Tom Naegels (Lannoo)
-
Revolusi – David Van Reybrouck (De Bezige Bij)
-
Trofee – Gaea Schoeters (Querido)
-
Willem die Madoc maakte – Nico Dros (Van Oorschot)